OCHA tarafından yayınlanan bir raporda, özel raportörler ve bağımsız uzmanlar "İsrail ve Iran arasındaki misilleme askeri saldırıları yaşam hakkını ihlal etmektedir ve derhal durdurulmalıdır" dedi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:
Uzmanlar, "Tüm ülkelerin, terörle mücadele de dahil olmak üzere, yurtdışındaki askeri operasyonlarda bireyleri keyfi olarak yaşam haklarından mahrum bırakması yasaktır" dedi. "Yabancı topraklarda işlenen cinayetler, uluslararası hukuk kapsamında izin verilmediği sürece keyfidir" denildi.

Uzmanlar İsrail'in 1 Nisan'da meşru müdafaada bulunmuş gibi görünmediğini çünkü İran'ın İsrail'e doğrudan "silahlı saldırıda" bulunduğuna ya da saldırmak üzere devlet dışı silahlı gruplar gönderdiğine dair hiçbir kanıt sunmadığını söyledi. Uzmanlar, İsrail'in saldırı için herhangi bir yasal gerekçe sunmadığını ya da Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesi'nin gerektirdiği şekilde Güvenlik Konseyi'ne bildirmediğini kaydetti.

Uzmanlar, "İsrail'in saldırısı sonuç olarak Şart'ın 2(4) Maddesi uyarınca başka bir devlete karşı silahlı güç kullanma yasağını ihlal etmiştir" dedi.

Tahran, Suriye'nin başkentindeki diplomatik binasına düzenlenen ve üst düzey askeri liderlerin ölümüne neden olan saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail saldırıyı gerçekleştirdiğini ne doğruladı ne de reddetti ve bu tür operasyonlar hakkında nadiren yorum yapıyor.

 

Hibya Haber Ajansı