Çin Bilim ve Teknoloji Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre Çin’de bilimsel okuryazarlık artıyor. Bu yıl 13’üncüsü yapılan Çin Bilimsel Okuryazarlık Araştırması, yurttaşların bilimsel okuryazarlığa sahip oranının çarpıcı bir artış sağlayarak 2023 yılında yüzde 14,14'e vardığını gösterdi. Bu olgu, 2022 yılına kıyasla hızlı bir yükseliş eğilimi yansıtarak yüzde 1,21 oranında bir artış ifade ediyor.

Söz konusu araştırmanın verileri ortaya umut verici bir tablo koyuyor ve bilimsel okuryazarlığın ulusal çapta gelişmesinin altını çiziyor. Ülkenin doğu, merkez ve batı bölgelerinin arasındaki farkların ilk kez kapanmaya yüz tuttuğu saptanıyor. Kadınlar, hızla yükselen bilimsel okuryazarlık düzeyleri ile bu alanda etkileyici ilerleme kaydetmiş görünüyor ve cinsiyetler arası farkın azalmasına katkıda bulunuyorlar.

Bu gelişmelere ek olarak, kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşların bilimsel okuryazarlığı da kentsel bölgelerde yaşayanlara kıyasla daha hızlı ilerleyerek kent-kır orantısızlığının azalmasına yol açıyor.

Öte yandan Çin, yüzde 10 oranında bir bilimsel okuryazarlığı, bir ulusun inovatif bilimsel ve teknolojik iş gücü için alt eşik olarak görüyor. Bu eşik Çin’de, yüzde 10,56 ile 2020 yılında aşılmıştı. Bu açıdan sıçrama 2023 yılında özellikle çarpıcı olup dev bir gelişmekte olan ülke olarak Çin’in inovatif ülkeler arasına girmesi yolunda sağlam bir temel oluşturuyor. Ancak Çin için yine de bilimsel okuryazarlığı yüzde 20-30’lara çıkarma yolunda daha kat edilecek mesafe var.

Hibya Haber Ajansı