Bugün ne bekliyoruz? ABD hisse piyasasındaki satış dalgası devam ederken bu sabah Asya piyasalarında alıcılı bir seyir izlenmektedir. Japonya endeksleri bugün erken işlemlerdeki kaybını geri alarak yön değiştirdi; Nikkei225 Endeksi %0,55, Topix Endeksi %0,84 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,44, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,52 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,14 yükseldi. Avustralya’da beklenenden düşük gelen mart işsizlik verisinin ardından S&P/ASX200 Endeksi %0,43 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,14 arttı. ABD endekslerinde düşüşle kapanışın ardından vadeli kontratlar pozitif bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise karışık bir açılışa hazırlanıyor.

ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi, ikinci el konut satışları

Bugün küresel veri takviminde ABD Philadelphia Fed’in nisan ayı imalat endeksi ile mart ayına ilişkin ikinci el konut satışları verileri takip edilebilir. Philadelphia imalat sektöründeki işletme koşullarını puanlayan endeks martta bir önceki aya göre iyileşmenin hız kestiğini göstermişti. Eylül 2022’den itibaren (Ağustos 2023 hariç) 17 aydır imalat sektöründe koşulların bozulduğunu gösteren endeks, son iki aydır iyileşme olduğunu işaret etmektedir. Bu hafta pazartesi günü New York Fed’in nisan ayına ilişkin Empire State imalat endeksi açıklanmıştı. Endeks, New York eyaletindeki imalat sektörü genel işletme koşullarının son beş aydır kötüleştiğini göstermektedir. ABD’de salı günü açıklanan verilere göre sanayi üretimi martta aylık %0,4 artarken bir önceki yılın aynı dönemine göre değişmedi. ABD sanayi üretiminde yıllık bazda yatay seyir yaklaşık olarak geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana devam etmektedir.

ABD’de ikinci el konut satışlarında 2022 yılının ilk yarısından beri aşağı yönlü bir seyir izlenmesinin ardından bu yıl ocak ve şubatta sırasıyla aylık %3,1 ve %9,5 artış kaydedilmişti.

Yurt içinde konut satışları

TUİK, bugün mart ayı konut satış istatistiklerini yayımlayacak. Türkiye genelinde konut satışları şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre %17,3 artışla 93 bin 902 olmuştu. Ocak-Şubat döneminde yıllık %2,0 azalışla 174 bin 210 olarak gerçekleşti.

Bugün, ayrıca, TCMB’nin bayram tatili dolayısıyla geçen hafta yayımlanamayan 1-5 Nisan haftasının para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. FTSE 100 Endeksi %0,35 ve CAC 40 Endeksi %0,62 arttı. DAX Endeksi’nde yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. ABD hisse endeksleri, teknoloji şirketlerinin hisselerindeki kayıpların öncülüğünde negatif bir görünüm ortaya koydu. S&P 500 Endeksi %0,58, Nasdaq Bileşik Endeksi %1,15 gerilerken Dow Jones Endeksi %0,12 ile sınırlı düştü. S&P ve Nasdaq endeksleri kayıplarını dördüncü güne taşırken Dow Jones son sekiz seansın yedisinde geriledi. Son dönemde yapay zeka teknolojisi ile gündeme gelmesiyle yılbaşından beri güçlü bir ralli yapan Nvidia hissesi dün %3,87 ile sert düşerken Apple, Meta, Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri de düşüşle kapattı. Dolar Endeksi (DXY) 106 puanın hemen altına inerken EUR/USD paritesi %0,55 artışla 1,07’ye yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 8,6bp düşüşle %4,58 oldu. Emtia grubundan Brent petrol %3’e yakın değer kaybıyla varil başına 86,9USD’den alıcı buldu. Ons altın %0,31 düşerek 2.376USD’ye geriledi.

Eurostat dün Euro Bölgesi’nin mart ayı nihai TÜFE rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık %0,8 ve yıllık %2,4 arttı. Çekirdek TÜFE ise aylık %1,1 ve yıllık %2,9 artış kaydetti. Böylece hem manşet hem de çekirdek TÜFE öncü rakamların işaret ettiği seviyelerde gerçekleşti.

BIST 100 Endeksi dün 9.503-9.716 puan aralığında işlem gördü. Kapanışa doğru güçlenen satışlarla Endeks %0,18 düşerek günü 9.530 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 98,65mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre cari denge şubatta 3,27mlr USD açık verdi. Böylelikle cari dengede 5,7mlr USD’lik açık görülen Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek açık rakamına ulaşıldı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı