Ülkenin volkanoloji ajansı, Kuzey Sulawesi'deki Ruang Adası'ndaki 725 metrelik bir yanardağ olan Ruang Dağı'nın Salı gecesinden bu yana en az beş kez patladığını ve ateşli lav ve kül bulutlarını binlerce metre gökyüzüne püskürttüğünü söyledi.

Ajansın şefi Hendra Gunawan, Ruang Dağı'nın kısmen suya çöküp tsunamiye yol açabileceği endişesi nedeniyle yetkililerin yanardağ alarmını en yüksek seviyeye çıkardığını ve insanları zirveye 6 kilometre yaklaşmamaları konusunda uyardığını söyledi.

Hendra Gunawan Ulusal haber ajansı Antara'ya verdiği demeçte, "Ruang Dağı'nın patlamasının gücü büyüyor ve yaklaşık 1,7 kilometrelik sıcak bulutlar yayıyor" dedi ve patlamaların bölgedeki son depremler tarafından tetiklendiğini ekledi.

Ruang Dağı, kolayca akmayan viskoz, yapışkan lav oluşumu nedeniyle tipik olarak konik ve nispeten dik kenarlı bir stratovolkan. Volkanologlara göre stratovolkanlar genellikle magmada gaz birikmesi nedeniyle patlamalar üretir.

Çarşamba günü yaşanan patlamaların dramatik görüntüleri, yıldırım çarpmalarının eşlik ettiği, gökyüzüne doğru yükselen gri kül bulutlarını ve parlayan lav akıntılarını gösteriyor. Görüntülerde köylülerin tahliye edildiği de görülüyor.

Yetkililere göre Ruang Adası, geçici olarak komşu Tagulandang Adası'na taşınan yaklaşık 800 sakine ev sahipliği yapıyor. Yetkililer, Tagulandang'daki insanların düşen akkor kayalara ve sıcak bulut dalgalanmalarına karşı dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
 

Hibya Haber Ajansı