Türkiye

Dün cari işlemler dengesi verisi açıklandı ve  şubat ayında 3,27 milyar dolar açık verdi. Böylece yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 31,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.IMF-Dünya Bankası toplantılarında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'nin "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri olduğunu ve maliye politikasıyla merkez bankasının enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. TCMB Başkanı Karahan’da enflasyonun 2024'ün ikinci yarısından itibaren hem aylık hem yıllık bazda düşeceğini ve cari denge iyileşmeye devam edeceğini açıkladı.

Bugün içeride veri akışı sakin.

Euro Bölgesi

Avrupa cephesinde dün mart ayı enflasyon rakamları günün majör başlığı konumundaydı. Euro Bölgesi’nde enflasyon mart ayında %2,4 seviyesine geriledi. Enflasyonda yaşanan gerileme ECB’nin haziran toplantısına ilişkin faiz indirim beklentilerini destekledi. Hatırlanacağı gibi hafta içinde ECB Başkanı Lagarde beklentiler dahilinde dezenflasyonist bir süreç gözlemlediklerini ,büyük bir sürpriz olmazsa yakında faiz indirimine gidileceğini belirterek haziran ayına işaret etmişti. Piyasalar ECB’nin haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %92 olarak fiyatlıyor. İngiltere’de mart ayı enflasyonu beklentilerin hafifi üstünde gelse de yıllık bazda düşüş eğilimi devam ediyor. İngiltere MB Bailey’de fiyat baskılarının gerilediğine dair güçlü kanıtlar olduğunu belirterek BOE’nin Fed’den önce faiz indirimine gidebileceğini açıklamıştı.

Bugün veri akışı sakin. Euro Bölgesi cari işlemler dengesi rakamı gelecek. ECB üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

ABD

ABD'de ise dün yayınlanan Bej Kitap raporunda ülkede ekonomik faaliyetin, şubat sonundan bu yana ılımlı artış kaydettiği değerlendirmesi öne çıktı. Ülkede güçlü gelen veriler Fed’in yıl içinde gerçekleştireceği faiz indirimine ilişkin beklentilerin azaltmasında etkisini gösterirken, Başkan Powell'ın bu haftaki şahin tonlu konuşması bankanın faiz indirimine yakın zamanda başlamayacağına ilişkin endişeleri destekledi. Powell'ın konuşmasının ardından dünde bir Fed üyesi, faiz indirimi konusunda aceleci olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Fed kanadından gelen bu uyarılar, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açarken, eylül ayı Fed toplantısı için ihtimallerin biraz daha güçlenmesine de neden oluyor.

Bugün ABD tarafında  birçok Fed üyelerinin konuşmaları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile mevcut konut satışları izlenecek.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı