Murat Kolbaşı, 15 Nisan'da yaptığı sosyal medya paylaşımında Türk kahvesi eşliğinde Kanton Fuarı'nda buluşma teklif etti. Bu paylaşım, Çin'in dış ticaretindeki "barometre" olarak kabul edilen Kanton Fuarı'nın düzenlendiğini hatırlattı. 30 yıldır Çin ekonomisi ile iç içe olan Arzum şirketinin başkanı Türk iş insanı Murat Kolbaşı, Çin pazarına yönelik derin deneyimleri sayesinde Türk Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Çin Konseyi Başkanlığı’nı yürüttü ve şu anda Türkiye-Asya Pasifik Konseyi Başkanı olarak görev yapıyor.

Kolbaşı'nın ve şirketinin büyüme deneyimleri, Çin ekonomisinin gelişimiyle yakından ilgili. İş alanında başarıya ulaştıktan sonra, Kolbaşı'nın bir diğer büyük hayali, Türk kahvesinin dünya çapında tanıtılması oldu. Bu amaçla şirketi, Türk kahvesi yapabilen bir kahve makinesi geliştirdi ve Kolbaşı, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği'nin başkan yardımcısı olarak her yıl Türk kahvesini tanıtan çeşitli etkinliklere katılıyor.

Batı basınında zaman zaman Çin ekonomisine yönelik olumsuz haberler yer alsa da, Kolbaşı Çin ekonomisinin geleceğine olumlu bakmaya devam ediyor. 1992 yılından bu yana, özel durumlar dışında, her yıl nisan ve ekim aylarında Kanton Fuarı'na katılan Kolbaşı, 2018'den bu yana da Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na (CIIE) düzenli olarak katılıyor. Kolbaşı, Çin ekonomisinin desteğiyle Türk kahvesinin dünya çapında tanıtım hayalinin yakında gerçekleşeceğine inanıyor.

Çin ekonomisinin sürekli gelişimi, Kolbaşı'nın hikayesiyle yansıtılıyor. Kanton Fuarı, CIIE ve Tüketici Fuarı gibi etkinliklerle dünya ekonomisiyle bütünleşen Çin ekonomisine duyulan güveni destekliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun 16 Nisan'da açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası yaklaşık 4.1 trilyon dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 arttı ve geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 1.6 büyüdü. Bloomberg'e göre, Çin'in ilk çeyrek ekonomik performansı sonrası Singapur'un DBS Bankası, Çin'in bu yılki ekonomik büyüme tahminini yüzde 4.5'ten yüzde 5'e yükseltti. Toparlanan Çin ekonomisi, Türk kahvesinin Çinlilerin sofralarında yer almasına katkıda bulunacak.

Hibya Haber Ajansı