DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Turizm Rehberliği bölümlerinin her yıl binlerce mezun verdiğine dikkat çekip, yabancı dil şartının kaldırılmasına ve sektöre bölüm dışı mezunların istihdam edilmesine tepki göstererek “Plan ve Bütçe Komisyonunda Hükümetin yetkilileri Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunları için yeni iş sahaları yaratacaklarını dile getirmişti. Hükümetin bahsettiği iş alanının açılması, başka iş alanlarının daralmasıyla gerçekleşecek gibi gözüküyor.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümü mezunlarının kademeli olarak mesleğe başlaması gerektiğini belirten Ösen, “Bugün Türkiye’ye yıllık 100 milyon turist gelirse, evet, mevcut turist rehberleriyle birlikte bahsettiğimiz alandaki mezunlarımızın büyük çoğunluğuna iş kapısı sağlamış olursunuz. Ancak turist talebi ortaya çıkmadan arzı büyütürseniz, negatif rehber enflasyonu yaratırsınız.

Ösen, rehberlik kurslarına katılacak adayların belirli bir periyotta kademelendirilerek mesleğe katılması gerektiğini dile getirerek, “Gelin şu konuda anlaşalım. Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunlarına alan açmak adına rehberlik yaptırılacak ise 5 yıl sonunda yine dil şartını zorunlu kılalım. 5 yıl Türkçe rehberlik yapan 5 sene sonunda dil sınavına katılsın. Böylelikle Turist Rehberliğine topyekun katılımın da önüne geçebiliriz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı