Narendra Modi'nin Bharatiya Janata partisi, ülkede demokrasinin 10 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana zayıfladığı yönündeki iddiaların ortasında parlamento çoğunluğunu artırmayı umarken, Hindistan'daki devasa genel seçimlerde oylama başladı.

Hindistan seçimleri, dünya nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını oluşturan 969 milyondan fazla seçmenle dünyadaki en büyük demokratik seçimi. Oylama, ülke çapındaki 102 seçim bölgesinde sandıkların açıldığı Cuma günü sabah saat 8'de başladı ve önümüzdeki altı hafta boyunca, yedi aşamada, 1 Haziran'a kadar devam edecek. Tüm sonuçlar sayılarak 4 Haziran'da açıklanacak.

Seçimler, analistler tarafından Hindistan'ın onlarca yıldır düzenlediği en öngörülebilir anketlere göre Modi ve BJP'nin iktidarda üçüncü dönemi kazanması bekleniyor.

Anketler Modi'nin geniş bir farkla Hindistan'ın en popüler siyasi lideri olduğunu gösterirken, siyasi muhalifler de hükümeti seçimin Hindistan demokrasisinin ve seçim süreçlerinin bütünlüğünü aşındırmakla suçladı.

Eleştirmenler, BJP hükümetinin siyasi muhaliflerin peşine düşüp onları hapse atmak için sistematik olarak devletin araçlarını kullandığını ve seçim kurallarını denetleyen ve uygulayan seçim komisyonu ve yargı gibi kilit devlet kurumlarının bağımsızlığını baltaladığını iddia ediyor, ancak hükümet bu suçlamayı reddediyor.

Hibya Haber Ajansı