Papua Yeni Gine Başbakanı Marape ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi arasında bugün gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi hedefine vurgu yapıldı.

Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, bugün başkent Port Moresby'de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Wang Yi, görüşmede iki tarafın temel çıkarlarına ilişkin hususlarda birbirine daima destek verdiğini ve ilişkilerin siyasi temelini sağlamlaştırdığını belirtti.

Wang, ‘‘Çin, kalkınma sürecinde Papua Yeni Gine’nin en güvenilir işbirliği ortağı olmayı sürdürecek. Papua Yeni Gine’yle serbest ticaret anlaşması müzakerelerini hızlandırmak, ekonomi ve ticaret, enerji, finans ve altyapı inşası gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmek, işbirliğinin sonuçlarından her iki halkın faydalanmasını sağlamak için çalışmaya hazırız.” dedi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ile ada ülkeleri arasındaki işbirliğinin ortak kalkınmayı gerçekleştirmeyi, dünyanın yapısını daha dengeli hâle getirmeyi ve insanlığın kader birliğinin inşasını hızlandırmayı amaçladığını ifade etti.

James Marape, Papua Yeni Gine ile Çin arasındaki ilişkilerin sağlam bir temele ve geniş bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, ikili ilişkilerde verimli sonuçlar alındığının altını çizdi.

Çin hükümeti ile halkının ve Çinli işletmelerin Papua Yeni Gine’nin ekonomik ve toplumsal gelişmesine katkılarda bulunduğuna dikkat çeken Marape, Tek Çin politikasını kararlılıkla izlemeyi sürdüreceklerini ve Çin ile dostluklarını her koşulda koruyacaklarını ifade etti.

Çin’in gelişmesinin küresel ekonominin büyümesine güç kattığı gibi, diğer ülkelere de önemli fırsatlar getirdiğini dile getiren Marape, Papua Yeni Gine’nin sürdürülebilir kalkınmasını gerçekleştirmek için Çin’in başarılı deneyimlerinden faydalanmayı ve Çin’le her alandaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğini hızlandırmayı arzuladığını sözlerine ekledi.

Wang Yi, ziyareti sırasında Papua Yeni Gine Dışişleri Bakanı Justin Tkachenko ile de bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısını düzenledi.

Hibya Haber Ajansı