Haftanın son işlem gününde makro veri gündemi sakin seyrederken, merkez bankası yetkililierinin açıklamaları yakından takip edildi. Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde Brüksel’de gerçekleşen bir toplantıda yapmış olduğu konuşmada enflasyondaki düşüş eğiliminin devam edeceğini söylerken, ekonomik büyümenin artan alım gücüne bağlı olarak yıl içinde toparlanmaya başlayacağını belirtti. Başkan Lagarde, ekonominin daha yüksek verimliliğe ihtiyaç duyduğunu, bunun da yüksek yatırım gerektirdiğini ifade etti. AMB yetkilisi Villeroy, Orta Doğu’daki gerginliğin AMB’nin Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlama planlarını etkilememesi gerektiğini söylerken, sürprizler dışında faiz indirimi konusunda daha fazla beklenilmesine gerek olmadığını belirtti. Orta Doğu’daki geriliminin petrol ve emtia fiyatlarında belirgin bir artışa yol açmadığını söyleyen Villeroy, fiyat artışlarının enflasyonun temeline yansıyıp yansımadığının analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Bir diğer AMB yetkilisi Müller ise, faiz indirimlerine karşı daha temkinli konuştu. Haziran ayındaki toplantıda ilk faiz indirimi gerçekleştirilse dahi çok hızlı hareket edilmemesi gerektiğini belirten Müller, jeopolitik gerilimlerin enflasyon görünümde yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Fed cephesinde ise, büyüme ve enflasyonda güçlü gelişim karşısında, faiz indiriminin zamanlamasına yönelik belirsizliğin devam ettiği görülüyor.

Bu doğrultuda, haftanın son işlem gününde S&P 500 endeksi %0,88 düşüşle 4.967,23, Nasdaq endeksi %2,05 gerilemeyle 15.282,01 seviyelerinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi %0,56 yükselişle 37.986,40 seviyesinden günü tamamladı. Haftalık bazda getirilere baktığımızda ise Nasdaq %5,52, S&P 500 %3,05 azalışla haftayı kapatırken, Dow Jones endeksi yatay pozitif bir görünüm sergiledi. Avrupa piyasalarında da ABD’de paralelinde bir görünüm takip edildi. DAX endeksi %0,56 azalışla 17.737,36, CAC 40 endeksi %0,01 azalışla 8.022,41 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, FTSE 100 endeksi %0,24 yükselişle 7.895,85 seviyesinden günü tamamladı. Haftalık bazda getirilerde CAC 40 endeksi %0,14 ile pozitif getiri elde eden endeks olurken, FTSE 100 %1,25 ve DAX endeksi %1,08 ile negatif getiri elde etti.

ABD tahvilleri cephesinde yukarı yönlü hareketler takip edildi ve 10 yıllık tahvil faizi %4,66 ve 2 yıllık tahvil faizi %5,00 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 18,71 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları haftanının ilk işlem gününe genel olarak pozitif bir seyirle başlangıç yaptığını takip ediyoruz. Nikkei endeksinde %0,36, Kospi endeksinde %0,85, Nifty endeksinde %0,32 ve Hang Seng endeksinde %1,71 kazançlar takip edilirken, Shanghai endeksi %0,47’lik düşüşle negatif ayrışıyor. Çin’de bu sabah 1 ve 5 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranları açıklandı. Piyasa beklentisine paralel olarak 1 yıllık kredi faizleri %3,45, 5 yıllık kredi faizleri ise %3,95 seviyesinde sabit bırakıldı. Ayrıca, geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde merkez bankasının büyük olasılıkla faiz oranlarını artırabileceğini söylemişti.

ABD vadelilerinde ılımlı toparlanma izleniyor. Bugün ABD’de Mart ayına yönelik Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat’ta 0,05 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise aynı gün Nisan ayına yönelik Tüketici Güveni öncü verisi takip edilecek. Mart’ta - 14,9 olarak gerçekleşen Tüketici Güveni verisinin Nisan’da -14,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de S&P Global PMI verileri ile Yeni Konut Satışları; Euro Bölgesi’nde ise İmalat ve Hizmet PMI verileri takip edilecek. ABD’de İmalat PMI verisinin bir önceki ay ki seviyesi olan 51,9’dan 52 seviyesine, Hizmet PMI verisinin ise bir önceki ay ki seviyesi olan 51,7’den 52 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Yeni konut satışları tarafında ise Mart ayında satışların aylık %1,2 artış göstermesi beklenirken, Şubat ayında %0,3 azalış göstermişti. Euro Bölgesi tarafında İmalat PMI verisi Nisan ayında 46,1’den 46,5’e yükselmesi, Hizmet PMI verisinin ise 51,5’ten 51,8’e yükselmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı