SAĞLIK
Giriş Tarihi : 07-03-2023 12:05

KURTULUŞ: “ENKAZ KALDIRMA VE YIKIM ÇALIŞMALARINDA YAYILACAK TOZ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR”

DOÇ. DR. ŞERİF KURTULUŞ: “ENKAZ KALDIRMA VE YIKIM ÇALIŞMALARINDA YAYILACAK TOZ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR”

KURTULUŞ: “ENKAZ KALDIRMA VE YIKIM ÇALIŞMALARINDA YAYILACAK TOZ HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR”

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, deprem bölgelerinde yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri esnasında yayılacak olan tozların zararları ve alınacak tedbirler konusunda bir açıklama yaptı. 

Doç. Dr. Kurtuluş, büyük depremin ciddi yıkımlara neden olduğunu hatırlatarak enkaz kaldırma çalışmaları ile şehirlerde ciddi bir toz bulutu oluşacağını dile getirdi. Enkaz kaldırma ve yıkım faaliyetlerinde çalışan kişilerin ve çevre güvenliği sağlayan güvenlik güçlerinin koruyucu tulum, N99 (FFP3) maske kullanmaları ve günlük banyo yaparak korunmasının önem arz ettiğine değinen Doç. Dr. Kurtuluş, bu önlemlerin alınmaması halinde toza maruz kalan insanlarda çeşitli hastalıklar oluşabileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş açıklamasında şunları söyledi: 

“Geçmiş dönemlerde olan yapılarda daha fazla olmak üzere, yeni yapılarda da bulunan asbest lifleri nedeniyle yıkım ve enkaz kaldırma esnasında ortama toz yayılmaktadır. Yayılan toz içerisinde alerjen maddeler, irritanlar, lifler ve polenler bulunmaktadır. Bu içerikler nedeniyle solunum sistemi hastalıkları (Akut Bronşit, Astım, KOAH, Asbestozis, Reaktif havayolları hastalığı, alerjik hastalıklar vb.) gelişmekte, daha önce varsa atak şeklinde karşımıza çıkmaktadır. 

Deprem bölgelerinde gerek hayvan besleyen, evinin güvenliği sağlayan gerekse başka nedenlerden yıkımlar arasında yaşamlarını devam ettiren insanların olması solunum sistemi hastalıkları yönünden en üst seviyede dikkat edilmesini gerektirmektedir. 

Kişilerin koruyucu önlemler alması ve dikkat etmesinin yanı sıra yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin ıslak yapılması önem arz etmektedir. Sağlıklı yaşam için sağlıklı çevre, sağlıklı hayvan ve sağlıklı yapılara ihtiyaç olduğunu belirtmek isterim.”

ibrahim uyguribrahim uygur