BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününde alıcılı açılış sonrası ilk saatlerde pozitif görünüm korunurken endeks MB kararı öncesi 9.826 puanı görürken, ilerleyen saatlerde 9.700 puanın altına sarkarak bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde geriledi. BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında TUPRS, BIMAS, MIGRS ve SAHOL, AEFES hisseleri dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer alırken, AKBNK, YKBNK, ISCTR, GARAN, FROTO hisseleri ise endeksi en çok aşağı taşıyan hisseler oldu.

Yurt içi tarafta dün, TCMB, yerel seçim sonrası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel olarak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50'de sabit bıraktı. Enflasyonda bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajı da verildi. Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir denildi. TCMB yapılan duyuruya göre, KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL'ye geçiş oranına göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının %60'ı, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının %80'i olarak belirlendi.

Yurtdışı tarafta ise, ABD'nin büyüme verisi, beklentilerin altında kaldı, 2023 yılının son çeyreğinde %3,4 büyüme kaydeden ABD ekonomisinin bu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak %2,5 oranında büyüdüğü tahmin ediliyordu, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %1,6 arttı. ABD hisseleri öncülüğünde küresel piyasalarda riskli varlıklarda satış baskısı dikkat çekiyor. Döviz piyasalarında ise Japonya Merkez Bankası (BOJ) cuma günü faiz kararını açıklamaya hazırlanırken, ülkenin para birimi yen, dolar karşısında kritik derecede düşük seviyelere geriledi ve piyasalarda “kura müdahale edilecek” beklentisi arttı. Dolar/yen 34 yıldan uzun bir sürenin ardından ilk kez 155,5 seviyesinin üzerini test etti.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı