Bugün ne bekliyoruz? Fed’in para politikası toplantısının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı karışık bir seyir izlenmektedir. Erken işlemlerdeki kaybını silen Japonya endeksleri yatay seyrediyor. Çin piyasaları İşçi Bayramı tatili dolayısıyla bugün de kapalı. Hong Kong Hang Seng Endeksi gün içerisinde yön değiştirerek %2,38 yükselişle Asya’dakki kazançlara öncülük etti. Hang Seng Teknoloji Endeksi elektrikli araç şirketlerinin hisselerindeki kazançlar öncülüğünde %4,21 yükseldi. NIO hissesi %21,82, Xpeng %8,40, Li Auto %3,17 arttı. Güney Kore endeksleri enflasyon verisinin ardından hafifçe geriledi. Güney Kore’de tüketici fiyatları nisanda beklenenden daha az arttı. TÜFE bir önceki aya göre değişmezken yıllık bazda %2,9 ile beklenenden az arttı. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,40 yükseldi. ABD endekslerinde Fed sonrası karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar bugün pozitif bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları da pozitif bir açılışa hazırlanıyorlar.

Almanya ve Euro Bölgesi PMI verileri

Bugün Almanya ve Euro Bölgesi’nde nisan ayı nihai imalat PMI verileri açıklanacak. Öncü verilere göre Almanya imalat PMI nisanda 41,9’dan 42,2’ye yükselirken Euro Bölgesi’nde 46,1’den 45,6’ya geriledi. PMI verileri imalat sektörünün 2022 yılının ikinci yarısından bu yana daraldığnı işaret etmektedir.

İSO Türkiye İmalat PMI Raporu

Bugün İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) nisan ayına ilişkin Türkiye imalat PMI raporu takip edilecek. İSO verilerine göre imalat PMI martta 50,2’den 50,0 düzeyine gerilemişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endekslerinin geneli dün resmi tatil nedeniyle işleme kapalıydı. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,28 düşüşle negatif bir görünüm sergiledi. ABD tarafında karışık bir görünüm hâkim oldu. S&P 500 Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,30 düştü. Dow Jones Endeksi ise yatay alıcılı oldu. Dolar Endeksi (DXY) 105,6 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,5 artışla 1,07 oldu. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5bp düşüşle %4,63’e indi. Ons altın %1,44 değerlenerek 2.319USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %3’e yakın düşüşle varil başına 83,5USD’ye geriledi. (TSİ 21:30)

Fed para politikası toplantısı

Hafta ortasında Fed politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Karar oybirliğiyle alınırken, karar metninde, “Komitenin %2’lik enflasyon hedefine doğru ilerleme kaydedilmemiştir.” dendi. Fed yetkilileri faiz oranlarını yeniden yükseltmeyi düşüneceklerinin sinyalini vermekten kaçındı. Ayrıca yetkililer merkez bankasının varlık portföyünü küçültme hızını yavaşlatma planlarına yönelik de mesajlar verdi. Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in bir sonraki hamlesi olarak faiz artışı olasılığını masadan kaldırırken, faiz indirim zamanlaması için verileri izleyeceklerini söyledi.

Euro Bölgesi’nde GSYİH ve TÜFE verileri

Eurostat’ın salı günü açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi ekonomisi 1Ç24 döneminde önceki üç aylık döneme göre %0,3 büyüdü. Aynı dönemde, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da GSYİH %0,2 büyüyerek beklentileri aştı. Ayrıca bölgenin diğer büyük ekonomilerinde de tahminlerin üzerinde büyüme kaydedildi. Bu durum geçen sene görülen resesyon sonrası ekonomilerin toparlanma yolunda olduğu sinyalini verdi. Euro Bölgesi’nde nisan ayı TÜFE rakamları da açıklandı. Manşet TÜFE aylık %0,6 ve yıllık %2,4 arttı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,7 ve yıllık %2,7 arttı. Bölge’de tüketici enflasyonu tahminlere yakın gerçekleşti.

BIST 100 Endeksi salı günü 10.036-10.132 puan aralığında işlem gördü. Dar banttra hareket eden Endeks, kapanışa doğru hafifçe gerileyerek %0,37 düştü ve günü 10.045 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 109,11mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru dün 32,48 TL’ye ve EUR/TRY kuru 34,81 TL’ye yükseldi. Gram altınsa ons altından destek bularak 2.420 TL’ye çıktı. Dün İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre İstanbul’da nisanda perakende fiyatlar aylık %4,89 ve yıllık %78,81 oranında arttı. Salı günü TÜİK’in açıkladığı verilere göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 azalarak 7,34mlr USD oldu. Ayrıca TÜİK aynı döneme ilişkin hizmet üretici fiyat endeksi (H-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre H-ÜFE martta bir önceki aya kıyasla %3,64 ve geçen yılın aynı ayına kıyasla %85,41 arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 yılı ilk çeyrek turizm verilerini açıkladı. İlk çeyrekte ziyaretçi sayısı geçen seneye göre %16,7 artarak 9,07 milyon kişi oldu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı