Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,62 değer kazancıyla günü 10.208,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 10.208,79 puana taşıdı. Bankacılık endeksi yüzde 1,30 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,84 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,90 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren yüzde 3,76 ile spor oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 162,91 puan artarken, toplam işlem hacmi 130 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 315.29$ seviyesinde bulunuyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün faizi sabit bırakması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözlü yönlendirmelerinin ardından pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Powell'ın açıklamalarının ardından olası faiz artırımına ilişkin endişelerin hafiflediği görüldü. Öte yandan, S&P Global Ratings son ekonomik veriler ve diğer gelişmeler nedeniyle ABD için faiz oranı tahminlerinde revizyona gitti. Kuruluştan yapılan açıklamada, Fed'in para politikasını gevşetmesi için gereken koşulların sonbahardan önce oluşmayacağının düşünüldüğü belirtilerek, artık Fed'in faiz indirimi döngüsüne muhtemelen aralık ayında başlayacağının öngörüldüğü aktarıldı. Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Nisan ile biten haftada değişim göstermedi ve 208 bin ile beklentilerin altında gerçekleşti. Kurumsal tarafta, şirket bilançoları takip edilmeye devam edilirken, Qualcomm'un hisseleri finansal sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası yüzde 9'un üzerinde değer kazandı.(AA)

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanuna göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "IV. Grup" maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor. Düzenleme 28 Şubat 2024 tarihinden geçerli olacak. Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "doğal gazın sıvılaştırılması" tanımı eklenerek, Türkiye'nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefleri çerçevesinde hem yerli üretim doğal gazın hem de farklı kaynaklardan ithal edilen veya ithal edilecek doğal gazın ülkede sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesi hedefleniyor.

Yurt içinde bugün enflasyon, ihracat rakamları, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenilen Türkiye değerlendirme raporunun takip edileceğini , yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam, hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ISM hizmet sektörü PMI verilerinin piyasaların odağında bulunacağını hatırlatmış olalım.

VİOP30 Endeks Haziran Kontratı, önceki işlem gününü 11.879,50 uzlaşma fiyatından tamamladı. Yakın vade kontratta kısa vadede yukarı yönde 12.050 - 12.150 bölgesi önemle takip edilecekken , aşağı yönde ise 11.450 - 11.050 bölgesi izlenmelidir. Özellikle aşağı yönlü kar realizasyonlarında 11.450 destek seviyesinin kırılması durumunda 11.050 destek noktası ön plana çıkabilir.

USDTRY tarafında gün içerisinde en yüksek 32,4706 seviyesi görülmekle birlikte en düşük 32,3734 seviyesi test edildi. Haftanın son işlem gününde USDTRY kurunu teknik olarak değerlendirdiğimizde , yukarı bölgede 32,72 ile 32,98 direnç noktaları önem arz edecekken, Türk Lirası lehine oluşabilecek fiyatlamalarda ise 32,32 ile 32,12 destek bölgesi dikkatle takip edilebilir. Yurt içi tarafta bugün karşılayacağımız enflasyon datası TL varlıklar için önemli olacaktır. Ekonomistlerin nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de nisanda 43,65 oldu.

EURUSD paritesi yeni günde $ 1,0737 seviyelerinde seyrediyor. EURUSD paritesinde 1,0700 üzerindeki fiyatlama dikkatleri çekerken , bu seviye üzerindeki yerini koruması oldukça önemli olacaktır. Trend üst noktası olarak izlediğimiz 1,0790 seviyesi geçilemediği sürece parite üzerindeki baskı devam edecektir. Bugün gözler Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar / Gelirler verisinde olacaktır.

Ons Altın yeni günde $ 2306,66 seviyelerinde seyrediyor. Haftanın son işlem gününde, değerli maden tarafında 2300 dolar üzerindeki seyri ve söz konusu seviye üzerindeki tutunma çabaları önemli olacaktır. Ons altın tarafında aşağıda 2300 ve 2290 seviyeleri takip edilecekken yükseliş isteğinin yeniden baskın hale gelmesi durumunda ise 2330 ve 2344 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Gün içerisinde ortalama saatlik kazançlar, işsizlik oranı, tarım dışı istihdam değişimi ve ISM hizmet PMI verileri değerli maden üzerindeki olası etkilerinden dolayı takip edilebilir.

Kaynak Acar Menkul

Hibya Haber Ajansı