Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu, bu yılki İstanbul Tabipler Odası seçimlerine Çağdaş Hekimler Birliği olarak, yönetime aday olduklarını belirtti.

Hekimlerin çığ gibi büyüyen sorunları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu, ''Genç arkadaşlarımızın birçoğu ülke dışında çalışma koşullarını zorlamakta. Özellikle son yıllarda yurt dışında çalışma izni için Türk Tabipler Birliği’nden disiplin belgesi almak isteyen binlerce hekim arkadaşımız var. Üniversite sınavlarında genç arkadaşlarımız, Tıp Fakültelerini daha az tercih eder oldu. Bunun başında da sağlık çalışanlarına karşı gösterilen şiddet var. Onun dışında hekimlerin ekonomik olarak ciddi sorunları var. Hekimlerin sorunlarına proaktif yaklaşımla çözümler üretebilmek, bu konuda kamuoyu oluşturabilmek için aday olduk.'' açıklamasını yaptı.

Tabip Odası'nın 1980 darbesinden sonra çok büyük etkilendiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, kamuda çalışan hekimlerin Tabip Odaları'na katılımı zorunlu olmaktan çıkarıldıktan sonra, gücünün azaldığını söyleyerek şöyle devam etti:

''Bu gücü tekrar kazanmamız için Tabip Odalarının güvenilirliğini, toplumdaki karşılığını artırmamız gerekiyor. Tabip Odası gerçek anlamda hekimlerinin haklarını korumak zorunda. Tabip odalarının iki temel görevi var. Birincisi; hekimlerin haklarını korumak, İkincisi; kamu sağlığını korumak ve bu yönde projeler üretmek. Biz öncelikli olarak, hekimlerin yıllar içerisinde yitirdiği bu haklarını yeniden kazanması için proaktif olarak projeler üreteceğiz. Bunları, uzmanlık dernekleri ile sendikalarla, diğer meslek örgütleri, odalar ve paydaşlarımız ile birlikte yapmaya çalışacağız."

Şiddeti bir türlü önleyemediklerine değinen Yüzbaşıoğlu, ''Bu yüzden sosyolojik boyutlarına bakmalıyız. Hekimler hasta haklarına karşı değildir. Hasta haklarının en önemli savunucusu hekimlerdir aslında. Maalesef kamu yönetiminin, siyasi iktidarın sorumluluğu üzerinden atmak için hekimleri hedef gösterip yürümeyen sağlıkla ilgili sorunların sorumlusu sanki hekimlermiş gibi gösteriliyor.'' şeklinde konuştu.

Yüzbaşıoğlu, temel amaçlarının hekimlerin büyük desteğini alan, güçlü ve sözü dinlenir bir Tabip Odası oluşturmak olduğunu ifade ederek, ''5 Mayıs 2024 tarihinde tüm İstanbul’da çalışan hekim meslektaşlarımızı bu konuda sorumluluk almaya ve Tabip Odası seçimleri için oy kullanmaya ve Çağdaş Hekimler Birliği’ni desteklemeye davet ediyoruz.'' dedi.

Hibya Haber Ajansı