CMG'den Jian Guo, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in dün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini ve bu görüşmenin ardından Çin ve Fransa’nın verdiği net işbirliği sinyalinin kamuoyunun dikkatini çektiğini belirtti.

Macron'un, dünyanın büyük sıkıntılarla karşı karşıya olması nedeniyle Fransa ve Avrupa Birliği’nin (AB) Çin ile iş birliğini güçlendirmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirttiğini aktaran CMG'den Jian Guo "Bu sene Çin ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60.yıldönümü kutlandı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yılın ilk yurt dışı ziyaretini Fransa’ya gerçekleştirmesi de Çin’in Fransa ile ilişkilerine verdiği  önemi  gösteriyor. Cumhurbaşkanı Xi, Çin-Fransa ilişkilerinin önemini "bağımsızlık, karşılıklı anlayış ve sorumluluk" sözleriyle özetledi." dedi.

CMG'den Jian Guo, Fransa'nın, Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri kuran ilk Batılı ülkesi olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Çin ise Avrupa’daki ilk kültür merkezini Paris’te kurdu. 60 yılı geride bırakan Çin- Fransa ilişkileri, farklı sosyal sistemlere sahip ülkelerin barış içinde bir arada yaşayarak kazan-kazana dayalı işbirliği yapabilmesini gösterdi. Fransa temasları sırasında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Fransız medyasında yayımladığı makalede, eski tecrübelerin  temelinde Çin-Fransa ilişkilerinin geleceğinin daha parlak olacağını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Çin ile ilişkilerde kritik döneme girildiği konusunda aynı fikirde."

Analistlerin, Çin ve Fransa’nın geçen 60 yılda elde edilen deneyim ve  iş birliğinin yeni yol haritasının çizilmesindeki katkısına dikkat çekerken ikili ilişkilere dinamik bir süreçle başlamasının önemine değindiklerini belirten CMG'den Jian Guo "Günümüzün zorlu dünyasında her iki taraf da ilişkilerinin geliştirilmesinin Çin-Avrupa işbirliğinin ilerletilmesi ve küresel barış ile istikrarının korunması açısından hayati önem taşıdığının farkındadır. Xi Jinping Fransa temaslarında ortaya koyduğu “iki tarafın bağımsızlığa bağlı kalarak karşılıklı anlayış sağlaması”, “yeni dönemde karşılıklı güven, istikrarlı ve sorumlu Çin-Fransa ilişkilerini kurmak”, “Yeni Soğuk Savaş’a veya bloklar arasındaki çatışmaya son vermek” ve “Çin ile ilişkilerde ekonomik bağları koparmaya yönelik girişimlere karşı çıkmak” gibi birçok önerisi, ikili ilişkilerin geleceğine yön verdi." ifadelerine yer verdi.

CMG'den Jian Guo, gelecek 60 yılda Çin-Fransa iş birliğinin geleceğinin parlak olduğunu vurgulayarak "Çin-Fransa iş birliği, hem iki halka yarar getirecek hem de Çin-Avrupa iş birliği ve küresel barış ile kalkınmayı teşvik edecek." dedi.

Hibya Haber Ajansı