Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Budapeşte’de Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok ile görüştü.

Macaristan’ın Çin Halk Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Xi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinden bu yana ikili ilişkilerin çeşitli sınamalardan geçerek, kıtaları aşan dostluk ve dostane işbirliği ortaklığından kapsamlı stratejik ortaklığa doğru sürekli ve derinlemesine gelişme süreci gerçekleştirdiğini belirtti.

Günümüzde Çin-Macaristan ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde bulunduğuna ve geleneksel dostluk iki halkın gönlüne kök salarken her alanı kapsayan işbirliğinde zengin sonuçlar alındığına işaret eden Xi, bu yıl ikili ilişkilerin 75. yılının kutlanacağını ve Çin’in Macaristan ile geleneksel dostluğu gelecek nesillere aktarmaya, karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeye, karşılıklı yarara dayalı işbirliğini güçlendirmeye ve ikili ilişkileri daha üst düzeye taşımaya hazır olduğunu ifade etti.  

Geçen 75 yıl boyunca, Çin ile Macaristan arasındaki ilişkinin istikrarlı gelişme sürdürdüğüne dikkat çeken Xi şunları söyledi:

“İki ülkenin ilk olarak eşit davranma ilkesine bağlı kalarak, kendi koşullarına uygun gelişme yolunu izlemesi ve kaderini kendi elinde tutması gerekir. İkinci olarak, karşılıklı güven ve yardıma bağlı kalarak, birbirine anlayış göstermenin yanı sıra, birbirinin egemenlik, güvenlik ve gelişme çıkarlarını kararlı bir şekilde savunacağız. Üçüncü olarak, kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğine bağlı kalarak, Kuşak ve Yol inşası çerçevesinde yürütülen işbirliğini genişletecek ve iki ülkenin kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini hızlandıracağız. Dördüncü olarak, adalet ve hakkaniyete bağlı kalarak, insanlığın barış ve gelişme davasına katkılarda bulunmak için çaba göstereceğiz.”

Macar dostları Çin tarzı modernizasyonun hızlı trenine binmeye davet eden Xi, Macaristan’la karşılıklı siyasi güveni derinleştirmeyi sürdürmeye, Çin tarzı modernizasyonun Macaristan’ın Doğu Açılımı stratejisiyle daha sıkı bir şekilde kenetlenmesini ilerletmeye, işbirliği potansiyelini derinlemesine geliştirmeye ve tüm alanlardaki iletişimi genişletmeye devam etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Çin lideri Macaristan’la Kuşak ve Yol işbirliğine ve Çin-Orta ve Doğu Avrupa işbirliğine önderlik yapmayı sürdürerek, işbirliğini daha derin ve daha sağlam hale getirmeye istekli olduklarını ifade etti.

Xi, ayrıca Macaristan’ın bu yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevini üstlenmesi vesilesiyle, Çin-Avrupa ilişkisinin istikrarlı ve sağlıklı bir şekile gelişmesini hızlandırmasını beklediklerini kaydetti.

Bu yılın Macaristan-Çin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 75. yıldönümü olduğunu dile getiren Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok, iki ülkenin öteden beri karşılıklı saygı ve güven ruhuna dayanarak ikili ilişkileri geliştirdiğini belirtti.

Sulyok, iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulduğu 2017 yılından bu yana her alanı kapsayan ikili işbirliğinde olumlu sonuçlar elde edildiğini hatırlattı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni ortaya koyduğu için teşekkür eden Sulyok, Macaristan’ın Kuşak ve Yol ortak inşası çerçevesinde yürütülen işbirliğinden büyük yarar gördüğüne işaret etti.

Sulyok, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni ortaya koyması ve uluslararası diyalogun ve işbirliğinin güçlendirilmesini desteklemesi günümüz dünyasının karşılaştığı meydan okumalarla başa çıkmak ve bloklar arasındaki çatışmaları önlemek için hayati önem taşıyor. Macaristan bu inisiyatifleri takdirle karşılıyor.” ifadelerini kullandı.

Çin’le işbirliğini pekiştirmenin Macaristan’ın kararlı politikası olduğuna dikkat çeken Sulyok, Çin’le temasları yoğunlaştırarak, iki ülkenin kalkınma stratejilerinin kenetlenmesinin güçlendirilmesini ve başta Macaristan-Sırbistan demiryolu inşası olmak üzere önemli işbirliği projelerinin hızlandırılmasını beklediklerini dile getirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in tarihi ziyaretiyle ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin yeni ve daha yüksek bir seviyeye taşınacağına inandığını belirten Sulyok, daha fazla Çinli şirketin Macaristan’a yatırım yapmasını ve Macaristan’la işbirliği yapmasını, iki ülke arasında kültür ve dil alanındaki temasların ve işbirliğinin yoğunlaştırılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı