Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Çin ekonomisinin gelişmesini engelleme niyetinde olmadığı taahhüdünü somut olarak yerine getirmesinin beklendiği bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian bugünkü olağan basın toplantısında, Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath’in Çin ve ABD’nin diyalogu güçlendirmesi gerektiği yönündeki ifadelerini değerlendirdi. Lin, şunları söyledi:

“Ulusal güvenlik kavramını genelleştirerek diğer ülkelerle ekonomik bağları kasten zayıflatmayı veya kesmeyi hedefleyen girişimler için çıkış yolu yok. Bu girişimler yalnızca küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarını tahrip edeceği gibi, uluslararası ekonomik ve ticari düzeni de bozacak ve sonuçta kendi çıkarlarına zarar verecek. ABD'nin Çin ekonomisinin gelişmesini engelleme niyetinde olmadığı taahhüdünü somut olarak yerine getirerek, Çin-ABD ilişkisinin gelişmesi ve tüm alanlardaki işbirliği için uygun ortam yaratmasını umuyoruz.”

Günümüzde küresel ekonominin hem bölünme ve zıtlaşma tehditleriyle karşı karşıya bulunduğunu, hem de dayanışma ve işbirliği fırsatlarından yaralanma imkanına sahip olduğunu dile getiren Lin, tüm taraflarla beraber, Birleşmiş Milletler merkezli uluslararası sistemi ve Dünya Ticaret Örgütü’nün çekirdeğini oluşturduğu çok taraflı ticaret sistemini savunarak, dayanışma, işbirliği ve ortak gelişmeyi hızlandırmak için çaba göstermeye hazır olduklarını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı