Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in yöntemlerinin Hamas liderlerini etkisiz hale getirmekte başarısız olurken “masum sivillerin korkunç bir şekilde kaybına” yol açtığını söyledi.

Blinken'e göre, terör örgütü Hamas Gazze'nin bazı bölgelerinde yeniden ortaya çıktı ve İsrail güçlerinin zor durumdaki sınır kenti Refah'taki “zorlayıcı eylemleri” İsrail'i “ardında uzun süreli bir isyan” bırakma riski taşıyor.

CBS News'e konuşan Blinken, “Ya da Gazze'den çıkıp giderlerse, ki bizce gitmeliler, muhtemelen anarşik kaosla ve nihayetinde yine Hamas'la doldurulacak bir boşluk olacak” dedi.

Dışişleri Bakanı'na göre ABD, Gazze'nin gelecekteki yönetimi ve yeniden inşası için güvenilir planlar geliştirmek için çalışıyor.

Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın kısa süre önce yayınladığı raporda yer alan, İsrail'in bazı durumlarda uluslararası hukuka uygun olmayan şekilde hareket ettiği yönündeki tespiti de yineledi. Buna göre savaşın Gazze'deki sivillere verdiği zararı göz önünde bulundurmakta.

Bununla birlikte rapor, İsrail'in ABD askeri yardımının mevcudiyetini düzenleyen ABD yasalarını ihlal etmediği sonucuna varıyor.

Hibya Haber Ajansı