Konya’da 3 gün sürecek OICC Genel Konferansı kapsamında ilk gün 33. Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Toplantısı’nda İslam ülkelerinden gelen temsilcilere seslenen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın, sahip olduğu değerleriyle kapılarını uluslararası arenaya açmış küresel bir şehir olduğunu belirtti.

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın başkanlıklarını yürüttüğünü anımsatan Başkan Altay, tüm dünyada şehirlerin güçlü sesinin yanında, mazlumların sesini de duyurabilmek için gayret gösterdiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki Dünya İslam Bilginleri İstişare Toplantısı’nda “Müslümanlar olarak Gazze’de bir imtihana tabi tutuluyoruz. Ya bu imtihandan alnımızın akıyla çıkacağız ya da bir ömür boyu kalbimizde ağır bir pişmanlık yüküyle yaşamak zorunda kalacağız. Müslümanlar olarak Hakkın yanında durmak, gerçek anlamda, samimi anlamda Allah’ın ipine sarılmak, yegane kurtuluş yolumuzdur.” sözünü hatırlatan Başkan Altay şöyle devam etti: 

“OICC Yönetim Kurulunun en büyük amacının başta Gazze olmak üzere mazlumların sesini duyurmak için çalışmak olduğunu düşünüyorum. İslam dünyasının farklı renklerini, kültürel zenginliklerini ve ortak değerlerini burada, Konya’mızda bir araya getiriyoruz. İslam şehirleri olarak, köklü tarihimiz, zengin kültürümüz ve derin manevi mirasımızla dünya medeniyetine büyük katkılarda bulunduk. Bugün de sizlerle birlikte bu mirası yaşatmak, geliştirmek ve gelecek nesillere taşımak için buradayız. İnanıyorum ki, şehirlerimizin sahip olduğu potansiyel, ortak çabalarımız neticesinde daha da güçlenecek ve çok daha yaşanılabilir bir dünyanın yolunu açacaktır.”

Birlik ve beraberliğin İslam dünyasının en güçlü harcı olduğuna işaret eden Başkan Altay, “Bu kapsamda İslam Başkentleri ve Şehirleri Teşkilatı 1980’den bu yana 57 ülkeden toplam 187 üyesiyle aramızdaki dayanışmayı daha da güçlendirmek ve İslam dünyasının birlik ve beraberliğini sağlamak adına önemli katkılar sunmaktadır. Ortak projelerle, iş birlikleriyle, kardeşlik köprüleri kurmalıyız.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

OICC Genel Sekreteri Ömer bin Abdullah El-Kadı da konferansın Konya’da düzenleniyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Ev sahibi şehrimiz; dini okulları, çeşitli kültürleriyle, mimari eserleriyle ve doğal zenginlikleriyle şöhret kazanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne böyle bir buluşmaya ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Yönetim Kurulu oturumuna geçilirken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yönetim kurulu tarafından oy birliğiyle OICC Yönetim Kurulu Toplantısı Başkanlığına atandı.

OICC Yönetim Kurulu Toplantısı Başkanı olarak üyelere hitap ederek teşekkür eden Başkan Altay, İslam şehirlerinin geçmişten gelen büyük bir mirasa sahip olduğunu ve bu mirası modern dünyanın ihtiyaçlarıyla harmanlayarak geleceğe taşıyacağını dile getirerek şunları kaydetti:

“Bizler, bu değerlerimizi koruyarak, birbirimize destek sağlayarak ve dayanışma içinde çalışarak şehirlerimizi daha da ileriye taşımakla yükümlüyüz. Bununla beraber şehirlerimizde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayarak; çevresel, kentsel ekonomik, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere her alanda şehirlerimizi en üst seviyelere taşıyacağız. Birlikte çalışarak, şehirlerimizin refahı ve vatandaşlarımızın mutluluğu için güçlü adımlar atacağız. Ortak akıl, dayanışma ve kardeşlik ruhuyla, İslam şehirlerinin güçlü yarınlarını hep birlikte inşa edeceğiz.”

Gündem konularının müzakare edildiği Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği'nin OICC'ye üye olması kabul edildi.

Yönetim Kurulu Genel Oturumları, Teknik, Mali ve İdari Komite Toplantısı, Taslak Komitesi Toplantısı ve Bilim Kurulu Toplantılarının gerçekleştirilmesi planlanan 15. OICC Genel Konferansı 3 gün sürecek.

Hibya Haber Ajansı