Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ndeki tedbirlerin tüm kamuyu kapsadığını ve paketin sadece 3 yıllık bir hedef olarak görülmemesi gerektiğine inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, cari dengeleri geçen yıldan bu yana neredeyse yarı yarıya iyileştirdiklerini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, köprü ve otoyollardaki son fiyat artışının yıllık enflasyona etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk borç sermaye piyasalarının iyileşen yatırımcı güveni ile canlandığını açıkladı.

Bugün içeride veri akışı sakin.

Euro Bölgesi

Euro Bölgesi ekonomisi, Ocak-Mart döneminde önceki çeyreğe göre %0,3 büyüme kaydederek teknik resesyondan çıktı. Sanayi üretimi, mart ayında şubat ayına göre %0,6 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre %1 düşüş kaydetti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0,8 seviyesinde tutarken, gelecek yıl için yüzde 1,4'e indirdi. ECB üyelerinden Rehn ve Villeroy, Haziran toplantısında faiz indiriminin muhtemel olduğunu yinelediler.

Bugün Euro Bölgesinde veri akışı sakin.

ABD

Haftanın majör başlığı olan ABD TÜFE rakamı aylık bazda %0,3 artışla piyasa beklentilere karşı daha iyimser bir tabloya işaret ederken, yıllık bazda %3,5'ten %3,4'e gerileyerek iki aylık artışın ardından gerileme kaydetti.  Veri sonrası Fed cephesinden uzun süre faizlerin yüksek kalacağına yönelik mesajlar gelse de istihdam verilerindeki soğuma fiyat artışlarının yavaşlaması yıl içinde faiz indirimi gelebileceğine dair beklentileri destekledi. Piyasada ilk faiz indiriminin eylül ayında olacağına dair beklenti %70 üstüne çıktı. Veri sonrası ABD borsaları tarihi zirveler yenilerken doların değer kaybetmesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri geriledi. Bir diğer önemli veri olan perakende satışlar  ise beklentinin altında %0 açıklandı.

Bugün ABD konut başlangıçları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve sanayi üretim endeksi takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı