Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak bayram kapsamında planlanan etkinlikler hakkında "Deniz Kuvvetlerimize bağlı yüzer unsurlar tarafından 43 gemi ile 27 liman ziyareti gerçekleştirilecek ve gemiler halkımızın ziyaretine açılacak, 17 Mayıs’ta Kahramanmaraş’ta 4 adet F-16 uçağı ile muharip uçak geçişi yapılacak, 19 Mayıs’ta Samsun’da Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşu ile Mehteran Birlik Komutanlığımızca konser icra edilecektir" açıklamasını yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesini yoğun bir baskıyla sürdürdüğünü açıklayan Aktürk, son bir haftada 47 terörist olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Tuğamiral Aktürk, geçen hafta içerisinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı teröristin daha Habur’daki Hudut Karakoluna teslim olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde devam eden arama-tarama faaliyetleri kapsamında teröristlere ait 4 odalı bir mağara tespit edilmiştir. Tespit edilen mağarada muhtelif miktarda; uçaksavar ve tanksavar silahı, roketatar, bomba atar, havan, piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği ve makinalı tüfek ile bunlara ait mühimmat, el bombaları, dürbün, telsiz ve çok sayıda malzeme ele geçirilmiştir."

Pençe-Kilit Harekatı’nda bugüne kadar 931 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tuğamiral Zeki Aktürk, değişik çaplarda toplam bin 970 silah ve 837 bin 630 mühimmatın ele geçirilidiğini, 2 bin 741 mayın/el yapımı patlayıcının tespit edilip imha edildiğini ve bin 21 mağara/sığınağın kullanılamaz hale getirildiğini bildirdi.

Aktürk, hudutlarda 493’ü son bir haftada olmak üzere, 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3 bin 981 şahsın yakalandığını söyleyerek "Son bir haftada engellenen 1.675 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı 54 bin 117 olmuştur" dedi.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gürcistan Başbakanı ile yapacağı görüşmeye katılacağını açıklayan Tuğamiral Aktürk, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü kapsamında planlanan faaliyetleri şöyle duyurdu:

"Resmi törenler ve anma yürüyüşleri, TCG Anadolu’nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti ve denizde geçit töreni, Türk Yıldızları ve Solo Türk ekiplerinin gösteri ve selamlama uçuşları, bando ve mehteran birliği konserleri, spor müsabakaları, konferans, seminer, sempozyum, makale yarışması, ağaç dikimi, sergi ve kardeş ülke etkinlikleri başta olmak üzere birçok anlamlı ve özel faaliyetin icra edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, 50’nci yıla özel logo tasarımı, anı pulu ve madeni para basımı yapılacaktır."

Tuğamiral Zeki Aktürk, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Mayıs’ta aldığı Filistin’in Birleşmiş Milletler çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. 

9 Mayıs’ta başlayan ve Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atış ve Tatbikat Bölgesi’nde yapılan EFES-2024’ün Fiili Atışlı Arazi Safhası'nın başarıyla devam ettiğini duyuran Aktürk, "7 Mayıs’ta başlayan DENİZKURDU-II/2024 tatbikatı Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz’de devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gerçekleştirilecek olan eğitim ve tatbikatları şöyle sıraladı:

"21-23 Mayıs tarihleri arasında Türk Arama-Kurtarma Bölgesi ve Ege Denizi’nin uluslararası suları ve hava sahasında icra edilecek Deniz Aslanı tatbikatına da katılım sağlanacaktır. İtalya Deniz Kuvvetlerine ait DURANT DE LA PENNE gemisi 15-20 Mayıs tarihleri arasında Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirmektedir. Almanya Deniz Kuvvetlerine ait GROMITZ gemisi tarafından yarın, Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait LISSUS gemisi tarafından ise 18-20 Mayıs tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri yapılması planlanmaktadır."

TCG KINALIADA korvetinin 15 Mayıs’ta bir sonraki liman olan Jakarta/Endonezya’ya doğru seyre başlamış olduğunu ifade eden Aktürk, TCG NUSRET Müze Gemisi'nin de Mayıs’ın 18-19’unda İskenderun’a, 22’sinde Silifke’ye, 24’ünde Anamur’a, 26’sında ise Alanya’ya liman ziyaretleri gerçekleştireceğini söyledi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında, bugün Romanya hava sahasında yapılan Entegre Hava Füze Savunması faaliyetine Hava Kuvvetleri tarafından F-16 uçakları ile katılım sağlandığını açıklayarak Güvence Tedbirleri kapsamında ise Havadan İhbar Kontrol uçağı tarafından yarın Romanya hava sahasında uçuş görevi yapılacağını da duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığına 2023 yılı tavsiye kararlarına yüzde 99.68 ile en yüksek oranda uyum sağlayan idare olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden Karma Alt Komisyonu tarafından plaket verildiğini belirten Tuğamiral Aktürk, "Harita Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde 14-16 Mayıs tarihleri arasında 15’inci NATO Müşterek Coğrafi Standartlar Çalışma Grubu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Aktürk, ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve seri üretime geçilen “AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu”nun denizaltılarına teslimatına 07 Mayıs’ta başlandığını vurgulayarak "Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca; muhtelif miktarda Temel Eğitim Helikopterinin ve modernize edilen M60 T tankının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır." açıklamasını yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna Savunma Bakanı’nın Ankara ziyaretinde nelerin görüşüldüğüne dair sorulan soruya şu cevabı verdi:

"Ukrayna Savunma Bakanı Sayın Rüstem Umerov’u ülkemizde ağırlamış olmaktan memnuniyet duyduk. Oldukça samimi, yapıcı bir ortamda gerçekleşen ve ilişkilerimizi daha da güçlendiren görüşmede; Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan desteğimiz, Karadeniz’de gerilimin önlenmesi gerektiğine olan inancımız ve Montrö Sözleşmesi’ni tavizsiz bir şekilde uygulamaya devam edeceğimiz, Karadeniz Tahıl Girişiminin yenilenmesi için gayretlerimiz dile getirilmiştir."

Bakanlık kaynakları, Milli Savunma Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında neler yapacağına dair sorulan soruya "Halihazırda yürürlükte bulunan idari hususlardaki tasarruf tedbirlerine en fazla uyan bakanlıklardan biriyiz. Söz konusu yeni tedbirler kapsamında; Bakanlığımızın Savunma ve Güvenlik alanındaki görev ve sorumluluklarını etkileyecek bir husus bulunmamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın alınacak tasarruf tedbirleri hakkında yapmış olduğu açıklamada da görüleceği üzere savunma ve güvenlik alanları hariç tutularak gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Bakanlığımız da önümüzdeki dönemde, açıklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edecektir" yanıtını verdi.

Hibya Haber Ajansı