Türkiye en çok Suriyeli mültecinin yaşadığı ülkeler arasında yer alıyor. Şanlıurfa ise Türkiye'de en çok Suriyeli mültecinin yaşadığı iller arasında başı çekiyor. Suriyelilerin talepleri ile Urfalıların talepleri bazen çatışıyor. Kültür farklılığı iki medeniyeti karşı karşıya getiriyor.

 

Son olarak, Şanlıurfa'da Halil'ür-Rahman yerleşkesindeki Dergah Camisi'nde Suriyeliler gerginliği yaşandı.

İddiaya göre, Cuma namazı öncesi müezzin, son zamanlarda yaşanan Suriyeli gerginliğine karşı vaaz vermek istedi. O esnada bir vatandaş duruma tepki gösterdi. Seslerin yükseldiği camideki gerginlik de amatör kameralara yansıdı.

 

Gerginlik daha sonra yerini sükunete bıraksa da cemaatten bazıları camide siyaset yapıldığı iddiasıyla durumu sosyal medyanın gündemine taşıdı.

Camide yer alan cemaat arasında Suriyelilere ayrıcalık tanınmaması gerektiği cümleleri yükseldi.

Türkiye'de Suriyelilerin geri dönmesini isteyenlerin oranı bir hayli yüksek ancak Suriyelilerin kalması yönünde de görüş belirtiliyor.

Halkın büyük bir kesimi Suriyelilerin Türkiye'nin geleceğinde büyük sıkıntı yaratacağını düşünürken büyük bir kısmı ise Suriyelilerin din kardeşimiz olduğu ve Türkiye'de kalması gerektikleri yönünde görüş belirtiyor.

Haber: İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz