Tarihi, 1170-1175 yıllarında Zengiler tarafından yaptırıldığı tahmin edilen ve kitabelere göre Ulu Camii; 1684, 1779, 1780 ve 1870 yıllarında onarım gördüğü, İslam fetihlerinden sonra, sütunlarda kullanılan kırmızı mermerler ve kilise ile ilişkisinden dolayı “Mescid ül- Hamra (Kırmızı Mescit)” olarak isimlendirilen tarihi Ulucami’nin deprem sonrası son hali Urfalı vatandaşların adeta yüreklerinde yaraya dönüştü.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan camide iyileştirme çalışmalarının ne zaman yapılacağını merak eden vatandaşlar, tarihi yapının bir an önce düzenlenerek yine eskisi gibi ibadete açılması gerektiğini belirttiler.

Yaşanan depremlerin ardından Caminin sadece bir kapısı dışarıya açık, diğer kapıları hasardan dolayı kapalı, çevresinde bulunan evler ve iş yerleri hasar görmüş, ağır hasar görmüş yanı sıra tarihi caminin minaresi de hasar görmüş.

Yanı başımızda bulunan Adıyaman ilinde hasar gören tarihi Kab caminin iyileştirme çalışmalarının hemen başladığını fakat Şanlıurfa Ulucami’de çalışmaların neden şu anan kadar başlamadığını soran Urfalı vatandaşlar; “Şanlıurfa denince akla gelen yapılardan birisi de Tarihi Ulucami’dir. Geçmişten bu güne gerek atalarımız gerekse son nesiller olarak bizler Ulucami’de ibadetlerimizi yapıyorduk.

Fakat maalesef son zamanlarda sadece avlusu açık bırakılan ve tek kapıdan giriş çıkış yapılan Ulucami’de iyileştirme çalışmaları konusunda bir adım atıldığını görmedik. Adıyaman da bulunan ve kısman tahrip olmuş Kab Camide iyileştirme çalışmaları hemen başladı. Şanlıurfa Ulucami’de iyileştirme çalışmaları ne zaman başlayacak? Bu konuda bir açıklama bekliyoruz” şeklinde konuştular.