Fransa, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ kutlama yapıyor, ancak ana akım merkez partiler çoğunluğu elinde tutma yolunda ilerliyor.

Fransa'da Emmanuel Macron, müttefiklerinin Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Ralli'si tarafından ezici bir yenilgiye uğratılmasının ardından erken seçim çağrısında bulunurken, Almanya'da Olaf Scholz'un koalisyonu aşırı sağcı Alternative für Deutschland'ın (AfD) önemli kazanımlar elde etmesiyle kötü bir gece geçirdi.

Geçici sonuçlara göre, şu anda muhalefette olan Hıristiyan Demokrat Birliği/Hıristiyan Sosyal Birliği oyların yüzde 30,9'unu alarak kesin bir liderlik elde etti. AfD, lider adayının Nazilerin ana paramiliter gücü olan SS'lerin “hepsinin suçlu olmadığını” söylemesi de dahil olmak üzere bir dizi skandala rağmen 2019'da yüzde 11 olan oy oranını yüzde 14,2'ye yükseltti.

Çıkış anketine göre Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi yüzde 14,6'ya gerileyerek 2019'daki en zayıf sonucundan daha kötü bir sonuç elde etti. 2019'da yüzde 20,5 ile ikinci olan Yeşiller ise yüzde 12,8 ile dördüncü sıraya geriledi.

İtalya başbakanı Georgia Meloni'nin olası kral belirleyici konumu, çıkış anketlerine göre aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisinin oyların yüzde 26-30'unu kazanarak yüzde 21-25'lik merkez sol rakiplerinin rahatça önüne geçmesiyle teyit edildi.

Avusturya'da ise aşırı sağcı Özgürlük Partisi yüzde 25,7 ile muhafazakar Halk Partisi ve Sosyal Demokratların sırasıyla yüzde 24,7 ve yüzde 23,2'lik oy oranlarının önünde birinci oldu.

Hollanda'da Geert Wilders'in aşırı sağcı partisi Sol-Yeşil ittifakının ardından ikinci oldu ancak beklentilerin altında kaldı. Özgürlük Partisi oyların yüzde 17'sini alırken, eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın liderliğindeki Sol-Yeşil ittifakı yüzde 21,1'de kaldı.

Viktor Orbán'ın partisi Fidesz de beklentilerin altında bir performans sergiledi. Geçici sonuçlara göre Orbán'ın iktidar koalisyonu yüzde 43,7 ile birinci olurken, bu oran kamuoyu yoklamalarında öngörülen yüzde 50'den daha kötü bir sonuç oldu. Eski sadık muhalif Péter Magyar liderliğindeki yeni rakip parti ise yüzde 30,7 oy aldı.

İspanya ve Polonya'da da anketlerde üst sıralarda yer alan merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) en fazla sandalyeyi kazanarak baş adayı Ursula von der Leyen'in ikinci dönem Avrupa Komisyonu başkanlığı şansını arttırdı.

"Güçlü bir Avrupa için merkezde hala çoğunluk var ve bu istikrar için çok önemli. Başka bir deyişle merkez dayanıyor,” dedi von der Leyen. Sol ve sağdaki aşırı uçların destek kazandığını ve bunun da “merkezdeki partilere büyük sorumluluk” yüklediğini söyledi.

Sosyalistler Malta, Romanya ve İsveç'te en büyük oy oranını kazanarak merkez solun, çok daha fazla hükümete liderlik ettiği 1990'lı yıllara kıyasla çok daha zayıf olsa da, parlamentonun ikinci en büyük grubu olma konumunu korumasına yardımcı oldu.

Pazar günü geç saatlerde kesin ve geçici sonuçlara dayanan bir projeksiyona göre EPP, Sosyalistler ve Demokratlar, merkezci Renew grubu ve Yeşiller 720 sandalyenin 462'sini alarak eski parlamentodaki yüzde 69,2'lik paylarına oranla 64,1'lik bir paya sahip oldular.

Ancak Yeşiller, von der Leyen'in 2019'da Komisyon başkanı olmasını desteklemedikleri için bu “platformunun” bir parçası değiller.
 

Hibya Haber Ajansı