Balıklar da yeniden görüldü. Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, çamur rengine dönen suyun berraklaşması için Balıklıgöl’e özel sistem kurulduğunu ve hedeflerinin 15 gün içerisinde suyun tamamen berraklaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

 

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Şanlıurfa'nın simgesi olan tarihi Balıklıgöl'ün suyunun rengi çamura dönmüş ve bazı noktalarında hasar oluşmuştu. Suyu berraklaşmaya başlayan Balıklıgöl’ü bir de kentte 14-15 Mart’ta yaşanan sel felaketi vurdu. Gölde su seviyesi yükseldi. Taşkınların yaşandığı tarihi mekanda suyun rengi çamura dönerken, bazı noktalarda hasar oluştu.

 

Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, sel felaketi sonrası Balıklıgöl Yerleşkesinde yaşanan sorunlar ve yapılan çalışmalara dair BİHA’ya açıklamalarda bulundu.

 

İlhan, Balıklıgöl’ün suyunun erkenden berraklaşması için özel ekip ve özel sistem kurulduğu bilgisini verdi.

 

İLHAN: HEDEFİMİZ 15 GÜNE KADAR SUYUN BERRAKLAŞMASINI SAĞLAMAK

 

Balıklıgöl’ün turizm sezonuna yetişmesi için hummalı bir çalışma yürütüldüğünü belirten İlhan, şunları söyledi:

 

“Sel felaketi sonrası Balıklıgöl’ün suyunun takibini yapmak üzere teknik ekip oluşturduk. Teknik ekipteki arkadaşların söyledikleri doğrultusunda sudaki oksijen durumunu normalleştirmek için her türlü havalandırma sistemini vs. faaliyete koyduk. Sel sonrası çamura bulanan gölü normal akşına bıraksaydık belki bir, bir buçuk aya kadar sürebilirdi suyun berraklaşması.

 

 

Ancak hem Ramazan’ın gelmesi hem de turizm sezonunun yaklaşması nedeniyle temizleme işlemlerini hızlandırmak için ‘flygt pompa’ sistemini kurduk. Saatte yaklaşık 140 litre su çekiliyor ki suyun berraklaşması biraz daha erken olsun. Hedefimiz 15 güne kadar suyun berraklaşmasını sağlamak.”

 

“BALIKLAR İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR SORUN YOK”

 

Balıklar ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını ve su berraklaştıkça göl yüzeyine çıkacaklarını ifade eden İlhan, “Gözle görülebilir bir sıkıntı da yok. Fekal bir sıkıntı da yok. Yani o da önemlidir. Fekal kirlenme yani, lağım suyu karışmamıştır. Ama gölün dibinde bir çamur tabakası oluşmuştur. O da kısa süre içerisinde bertaraf edilecektir. Balıklarda bir sıkıntı yoktur. Selde dini mekanlarda sadece maddi sıkıntı oluşmuştur. Oraları da temizledik. Şu an için başka bir zayiat görülmemektedir. Su berraklaştıkça da balıklar görünmeye başlar. Bu konuda herkes müsterih olsun” diye konuştu.

 

“BÖYLE GÖRMEK İSTEMEZDİK BALIKLIGÖL’Ü”

 

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden Balıklıgöl’ü ziyarete gelen vatandaşlardan Ahmet Özlü ise, tarihi mekanı bu şekilde gördükleri için üzüntülü olduklarını söyledi.

 

Özlü, “Balıklıgöl’ü ziyarete geldik. Ama deprem ve sel felaketi sonrası Balıklıgöl’ü bu halde gördüğümüz için üzüntülüyüz. İnşallah kısa sürede eski haline döner. Eski haline dönmesi için çokça dua ediyoruz.  Böyle görmek istemezdik Balıklıgöl’ü” dedi.