Türkiye yıllardır en çok Suriyeli göçmenin yaşadığı ülkeler arasında yer alıyor. Göçmenlerin yiyeceğinden içeceğine giyiminden eğitimine kadar her şey Türkiye tarafından karşılanıyor. İdlib'de 3,5 milyon Suriyelinin koruyuculuğunu Türkiye yapıyor. Türkiye'nin güney koridorunda alan açan Türkiye kendi imkanları ile buraya mültecileri yerleştirmeye başladı. Tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriyeli mülteciler dün büyük bir vefasızlığa imza attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasından sonra eylem düzenleyen Suriyeliler Türk bayrağı yakarak şok etkisi yarattı.

 

Birgun'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğine" ilişkin açıklaması Azez'de protesto edildi. ÖSO bayrağının bulunduğu protestoda Türk bayrağı yakıldı. Göstericiler "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz” şeklinde slogan attı.

 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından Suriyeli muhalifler, Azez'de sokağa çıktı.

 

Çavuşoğlu'nun "Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik" açıklamasına tepki gösteren muhalifler, eylemlerinde Türk bayrağı yaktı.

 

Suriyeli mültecilerin Türk bayrağını yakması 84 milyonluk Türkiye'de büyük hayal kırıklığı yarattı. İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Türkiye Suriyeli mülteciler için 100 milyardan fazla Amerikan doları harcadı. Foto:Birgun

 

Haber: İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz