İSTANBUL (AA) - ENES TAHA ERSEN - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Fransa'dan tonlarca yardım malzemesini tırıyla afet bölgesine taşıyan 24 yaşındaki şoför Gülfem Zengin, "Ne meslek olursa olsun kadınların her işi yapabileceğini göstermek istiyorum. Benim amacım bir kadının kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermek." dedi.

Fransa'nın Lyon kentinde dünyaya gelen ve 4 yıldır kendi tırıyla taşımacılık yapan Gülfem Zengin, AA muhabirine "erkek mesleği" olarak kabul edilen işine başlama hikayesini ve önyargılarla mücadelesini anlattı.

Zengin, araçları ve seyahat etmeyi çok sevdiği için tır şoförü olmaya karar verdiğini belirterek, ilk başlarda çevresinden işinin kadınlara göre olmadığı ve evlenip yuva kurması gerektiği yönünde tepkiler aldığını ancak zamanla bunun yerini takdire bıraktığını söyledi.

Tır şoförlüğü yaptığı 4 yılda 16 ülke ve 600 bin kilometre yol katettiğini aktaran Zengin, "Ailemde bu işi yapan kimse yok. Tırları çok seviyordum. Şoförlük yapmayı kafama koymuştum. Buna yalnızca iş olarak bakmıyorum. Bu benim için bir bağımlılık oldu." dedi.

Zengin, işe başladığında hem Fransızlar hem de Türklerin önyargılı ve ayrımcı söylemleri ile karşılaştığını ifade ederek, "Beni ilk zamanlarda çok yadırgıyorlardı. Önyargılı insanlara çok kez denk geldim. Bana 'Bu yollarda ne işin var? Senin büroda masa başında çalışman lazım. Evlenip yuva kurman, çocuk bakman lazım.' diyorlardı. Eskiden kadınlara karşı nasıl yaklaşılıyorsa, ben de o şekilde bir tavırla karşılaştım." diye konuştu.

İş arkadaşlarının kendisine yaklaşımının da zamanla değiştiğine dikkati çeken Zengin, şöyle devam etti:

"İş ortamında kadın olduğum için daha çok yardımcı olmaya çalışanlarla karşılaşıyorum. Bana hitaplarında, davranışlarında daha dikkatliler. Genelde lojistik firmalarında sadece erkek ekipler oluyor. Bu nedenle konuşmalar, tavırlar biraz dikkatsiz olabiliyordu. Fakat bana karşı genel olarak daha dikkatli davranıyorlar. Saygısızlık etmemek için konuşmalarında kaba ifadelerden kaçınıyorlar. Kadın şoförlerin incinmemesi için ekstra çaba sarf ediyorlar. Bu çok güzel bir değişim."

Zor ve dikkat gerektiren bir iş yaptığına değinen Zengin, aracıyla her gün tonlarca yükü büyük güçlüklerle adreslerine ulaştırdığını, bunun pek çok tehlikeyi de beraberinde getirdiğini fakat işinden çok keyif aldığını dile getirdi.

Gülfem Zengin, tır şoförlüğü yapmasının kadınların her işi yapabileceğinin göstergesi olduğunun altını çizerek, "Bu veya başka bir meslek, temizlikçi, kasiyer, büro personeli. Ne meslek olursa olsun kadınların her işi yapabileceğini göstermek istiyorum. Benim amacım bir kadının kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermek. Maaşı az ya da çok fark etmez. Kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi gerekiyor. Ben kadınların ayakları üzerinde durabileceğini herkese göstermek istiyorum." ifadesini kullandı.

- Fransa'dan deprem yardımlarını tek başına taşıdığı için "Nene Hatun"a benzetildi

Türkiye'de 11 ili etkileyen depremlerin ardından Türk-Fransız Dostluk Cemiyetinin topladığı giyim, battaniye, gıda, kedi-köpek maması, ilaç gibi tonlarca yardım malzemesini Kahramanmaraş'a taşıyan Zengin, "Tek başıma 4 gün süren yolculukta 4 bin 300 kilometre yol kat ettim." dedi.

Zengin, depremlerin ülkesinde ne kadar büyük yıkıma yol açtığını görünce "elini taşın altına koymak istediğini" vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Çok acil şoför ve tır aranıyordu. Bunu duyunca Türk-Fransız Dostluk Cemiyetine ulaştım ve harekete geçtik. Masrafları hiç düşünmeden yola koyuldum. Yapayalnız, yolda kimseyi tanımadan tek başıma bölgeye geldim. Yolda Türk tırlarını gördüğümde peşlerine takıldım. Onların durduğu yerde durdum, devam ettikleri yerde devam ettim. Şu an bedenim Fransa'da ama aklım hala depremzedelerde."

Deprem yardımları nedeniyle özellikle sosyal medyadan çok güzel mesajlar aldığını aktaran Zengin sözlerini, "Deprem döneminde yaptığımız faaliyetlerle ilgili 'Nene Hatun' benzetmeleri çok kez yapıldı. Gerçekten güzel, motive edici mesajlar aldım. Bu beni çok gururlandırdı." diyerek tamamladı.