İSTANBUL (AA) - Doğa Koleji, öğrencilerin doğaya karşı farkındalık oluşturma, doğada gerçekleşen olayları sorgulama ve birey olarak sorumluluklarını keşfetme, tutum ve davranış geliştirmesini sağlamak için çalıştay düzenledi.

Doğa Koleji'nden yapılan açıklamaya göre, "Sürdürülebilir Doğanın Bir Parçası Olmak; Gezegenimize Yabancı Misafirler Çöpler Çalıştayı" İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde gerçekleştirildi.

Doğa Koleji ilkokul-ortaokul rehberlik bölümü ile ortaklaşa yürütülen çalıştay süresince ilkokul ve ortaokul meclis başkanları, eğitimlere tabii tutulup çöplerin azaltılması üzerine fikir üreterek proje oluşturdu.

Çalıştayda İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenleri ve Doğa Koleji Bölüm Başkanları öğrenciler ile bir araya geldi. Öte yandan İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde yer alan Enerji Müzesinde "Gezegenimize Yabancı Misafirler Sergisi" açıldı.

Açıklamada çalıştayın açılışında yaptığı konuşmaya yer verilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, "Benim neslim için çöp atık konusunun ve günümüzde yarattığı sorunların maalesef aciliyet göstermediğini görüyorum. Ama siz çocuklar için çok daha farklı. Sizler sayesinde bazı şeyler değişecek. Onun için bu yaptığınız çalışmalar çok değerli." ifadelerini kullanarak, konunun ve yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Itır Erhart da "Gezegenimden Ben Sorumluyum" paylaşımıyla "Dönüşümü sizlerle biz gerçekleştireceğiz. Çevremizdeki herkesi örgütleyerek bu dönüşümü gerçekleştirebiliriz." görüşünü bildirdi, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

- "Çöp üreten tek canlı insandır"

Doğa Koleji Ekoloji Bölüm Başkanı Merve Topçuoğlu ise şu değerlendirdemede bulundu:

"Çöp üreten tek canlı insandır. Diğer türlerin hepsi doğanın bir parçasıdır. İnsan çöp üretir ve bu çöpü kendince daha aşağı gördüğü diğer insan topluluklarının çitlerinin içine atar. Tüketim toplumunun vardığı noktada, dünyanın nüfusu arttıkça kişi başına düşen çöp miktarı da artacaktır. Bu duruma bir 'dur' demenin çoktan vakti geldi. Geleceği emanet ettiğimiz, geleceği çöplerimizle beraber emanet ettiğimiz çocuklarımız ancak bu 'dur' sesini çıkarabilecektir."

Çocuklar ve gençler olarak iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek grupta olduklarını aktaran iklim öncülerinden Melisa Akkuş da iklim krizine karşı hep birlikte mücadele edilip, bugünden harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Akkuş, "Başka bir gezegenimiz yok. Ya şimdi harekete geçeceğiz ya da olmayan bir geleceğe gideceğiz. Bir olmanın gücüne inanın, iklim için harekete geçelim." ifadelerini kullandı.

Doğa Koleji Projeler Koordinatörü Dr. Zuhal Doğan ise eğitim sonrası öğrencilerin sürdürülebilir doğa koruma projeleri üretebilmeleri ve ürettikleri projenin ruhunu yaşamak ve yaşatmak adına motivasyon sağlamalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Tüm meclis başkanları kendi kampüslerinde geri dönüşüm eğitimlerini yaygınlaştırmak ve kendilerine verilecek Dünyayı Kurtaran Adımlar hedeflerini gerçekleştirmekten sorumlu olmalıdır." görüşünü bildirdi.