İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre 2021 yılında 109, bu yılın ilk 5 ayında ise 25 polisin intihar ettiği kayıtlara yansıyor. Emniyet-Sen Genel başkanı Faruk Sezer gerçek rakamın bunun çok çok üstünde olduğunu ileri sürdü.

 

Kendisi de olayı yakından bilen biri olarak eksisozluk yazarı Murat Toktaş'ın görüşlerine başvurduk. 

Toktaş intihar sebepleri ve çözüm önerilerini paylaştı.

 

Toktaş, "Son zamanlarda polis intihar haberleri öyle çok arttı ki artık bir çoğu haber dahi yapılmıyor. Belki bu sayede polislerin çalışma saatleri ve üstlerindeki baskı biraz dahi olsa anlaşılır ve de maaşlarından başka bir şey konuşulur.

 

 

Bir kaç arkadaş mesaj atmış ne sıkıntılar, baskılar var diye. anlatayım;

-birincisi çalışma saatleri. çoğu il ve ilçe 12-12 çalışmamaktadır. düşünün 12 saat çalışıyorsunuz; işten çıktın, evine gittin, yattın uyudun dinlendin ve uyandın bunların hepsini 12 saat içine sığdırıp tekrar işine gideceksin. büyük şehirde ve yoğun bir birimde çalışıyorsanız izin diye bir şey görmek pek mümkün olmuyor.

-ikincisi çalışma şartları; bir polis 24 saat esasına göre çalışmaktadır. bu yüzden işten çıkıp eve giderken bile toplumun güvenini sağlığını düşünmektedir. şartların ne kadar zor olduğunu anlamak zor değil. çoğu insan 8-5 çalışmanın insan hayatını sömüren ve bitiren bir durum olarak düşünür. bu elbette böyle lakin bir polis için 8-5 çalışmak büyük bir ödüldür. daire başkanlıkları hariç 2 gün art arda izin kullanabilen polis yoktur.

-üçüncüsü amir baskısı; eğer ki başındaki amir halden anlamayan ve idarecilik vasfı olmayan biriyse meslek sizin için işkence olur. üstünüzde sürekli bir baskı sürekli bir talimat vardır. en ufak yanlış bir işten dolayı meslekten olmamak elde değil. akademileri kapatmak, emniyet teşkilatına yapılmış en büyük kötülüktür, bunu da dipnot olarak ekliyim.

-dördüncüsü; maddiyat. herkes polis maaşına kafayı takmış durumda. bakmayın siz haberlerde polis maaşı diye şişirilen ve kademesi yüksek ek göstergeli fiyatlara. bugün bir polis maaşı asgari ücretin iki katından biraz fazladır. türkiye şartlarında iyi gibi gözükse de yine de yeterli değil, çünkü bir evde 2 3 tane asgari ücretli ve üzeri çalışan olurken bir tane polis vardır. totalde bir polis maaşıyla ev ve aile gecindirebilmek kolay değildir. -beşincisi; toplumsal baskı. buradaki girdilere de bakıldığı üzere ülkemizde büyük bir kitle devletinin, polisinin düşmanı. bir polis sürekli vatandaşla mulaki halindedir ve en ufak bir tartışmada, en ufak bir müdahalede akşama videosu sosyal medyada yayılır ve nefret mesajları yağar." dedi.

 

Kısacası polisler günde en fazla 8 saat mesai, izin ve tatil hakkı, amirlerin yetki sınırı çizimi ile özlük haklarının iyileştirilmesini istiyor. eksisozluk

 

Haber: İbrahim Uyğur -Müslüm Çobanoğlu -Gaffar Kaymaz