ANKARA (AA) - Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), "Enerjinin Yıldızları" projesi kapsamında 45 öğrenci için İstanbul Doğal Gaz Santralleri İşletme Müdürlüğü'ne gezi düzenledi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, "Enerjinin Yıldızları" kapsamında Bayrampaşa İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Yüksek Gerilim Dalı'nda eğitim alan 45 öğrenci, doğal gaz santrallerinin elektrik üretim sürecine yerinde tanıklık etti.

Elektrik Üretim AŞ yetkilileri tarafından ağırlanan geleceğin enerji sektörü çalışanlarına BEDAŞ'tan İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Müdürü Ozan Bozlak, İSG Uzmanı İbrahim Demir, Avcılar İşletme Müdürü Ensar Eryılmaz ile İşletme Uzmanı Kemal Korkmaz eşlik etti.

- "Uygulamalı eğitimler öğrencileri profesyonel hayata hazırlıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bozlak, elektrik dağıtım sektöründe uygulamalı eğitimin önemli olduğunu belirterek, "Elektrik dağıtım sektörünün kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmasında, eğitimli ve teknik becerilere sahip çalışanların payı büyük. Uygulamalı eğitimler öğrencileri profesyonel çalışma hayatına hazırlıyor. Elektrik dağıtım sektörü riskli bir alan olduğu için öğrencilerin teorik bilginin yanı sıra uygulamalı eğitim ile desteklenmesi gerekiyor. Verdiğimiz derslerle elektrik ekipmanları nasıl kullanılır, güvenli çalışma prosedürleri nelerdir ve acil durumlarda yapılması gerekenler gibi konularda öğrencilerimizi çalışma hayatına hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozlak, elektrik piyasası dersi başta olmak üzere şebeke bakımı, malzeme eğitimi, havai hat uygulama, iş sağlığı ve güvenliği, aydınlatma, kayıp kaçak, müşteri operasyonları, sayaç ve ölçü eğitimi gibi konuları teorik ve uygulamalı olarak aktarıldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu sırada sistemin gerçek hayatta nasıl çalıştığını, elektriğin üretildiği noktadan evlere, fabrikalara, okullara nasıl ulaştığını, enerji kaynaklarına göre elektrik üretim süreçlerini teknik geziler düzenleyerek genç meslektaşlarımıza anlatmaya gayret ediyoruz. Bu eğitim-öğretim döneminde de EÜAŞ’ın İstanbul Doğal Gaz Santralleri İşletme Müdürlüğü’nü öğrencilerimiz ile ziyaret ederek doğal gaz çevrim santrallerinin işleyiş esaslarını yerinde gösterme fırsatı bulduk."

- Enerjinin yıldızları projesi 3 ilde devam ediyor

2018 yılından bu yana üç ilde devam eden Enerjinin Yıldızları projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile 2018'de yapılan Mesleki Eğitim Protokolü'nün ardından Antalya, Sivas ve İstanbul'da belirlenen 3 meslek lisesinde Yüksek Gerilim Dalı Bölümü açılmıştı.

Proje çerçevesinde bu dalı tercih eden öğrenciler, BEDAŞ, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ uzmanları tarafından teorik ve uygulamalı dersler ile destekleniyor.

Ayrıca 3 şirket öğrencilere eğitim hayatları sırasında burs ve staj imkanı, mezuniyetlerinden sonra da istihdam olanağı sağlıyor.