İSTANBUL (AA) - BSH Türkiye, ülkenin ilk resmi sertifikasına sahip AR-GE merkezinin 15'inci yılını kutluyor.

BSH Türkiye'den 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, BSH Türkiye, pazara giriş yaptığı günden bu yana AR-GE alanında kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

Bu çalışmaların sonucunda BSH Türkiye, 2008'de ilgili mevzuatın çıkmasının ardından ilk resmi AR-GE Merkezi sertifikası alan şirket oldu.

BSH Grubu'nun en büyük üretim tesislerinden olan ve Tekirdağ Çerkezköy'de bulunan AR-GE merkezi, aynı zamanda dünya çapındaki en önemli merkezler arasında yer alıyor. Yıllık ortalama patent sayısı 45'in üzerinde olan şirket, 2020'de 32 adet, 2021'de 53 adet ve 2022'de 46 patent başvurusuyla tescil aldı. Artış önceki yıla göre yüzde 20'den fazla olduğu için 2 yıl üst üste artırımlı AR-GE teşviki kazandı. Sadece geçen yıl 63 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı.

Global olarak AR-GE yatırımlarını her yıl artıran şirket, Kovid-19 öncesinde AR-GE'ye, toplam cironun yüzde 3,9'una karşılık gelen 628 milyon avroluk bütçe ayırırken, bu oran 2022'de yüzde 5,3'e ve 840 milyon avroya çıktı.

- "AR-GE çalışan sayısı 440 kişiye ulaştı"

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan BSH Türkiye Operasyon ve Teknolojiden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi (COO&CTO) Hakan Mandalı, global olarak her gün 3 patentli buluşa imza atan BSH'nin Türkiye'de inovasyon ve AR-GE çalışmalarına yaptığı yatırımlarla sektörün geleceğini şekillendirmeye devam ettiğini bildirdi.

AR-GE alanında istihdamın artırılması, toplam üretkenliğin ve verimliliğin iyileştirilmesi için yoğun çaba harcadıklarını kaydeden Mandalı, şu bilgileri verdi:

"2008 yılında 87 kişi olan ekibimiz 15 yılda 440 kişiye ulaştı. Bunun yüzde 25'ini kadın mühendislerimiz oluşturuyor; çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımımız kapsamında bu oranı daha da artırmak için çalışmalarımız sürüyor. AR-GE merkezi alanımız yüz ölçümü olarak da 15 yıl boyunca neredeyse yüzde 75 arttı. Her geçen gün büyüyen ekibimiz ve çalışma alanımızla gezegenimiz, ülkemiz, sektörümüz ve tüketiciler için yaşam kalitesini artıran, sürdürülebilirliğe katkıda bulunan akıllı ürünler geliştiriyoruz. Buradaki 440 değerli mühendis arkadaşımızla imza attığımız patentli teknolojilere sahip inovatif ürünlerin dünya pazarlarına ihraç edilmesinden gurur duyuyoruz."

- "Merkez, Türkiye'yi BSH global ağında önemli bir konuma taşıdı"

Hakan Mandalı, Çerkezköy'ün bir üretim ve tedarik zinciri olmasının yanı sıra AR-GE fonksiyonuna da sahip olmasının BSH global ağında Türkiye'yi daha da önemli bir konuma taşıdığını vurguladı.

Merkezde tüm ürün grupları için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Mandalı, "Merkezimizde özellikle soğutucu ve pişirici ürün gruplarında global anlamda yoğun bir AR-GE sorumluluğuna sahibiz. Dolayısıyla özellikle soğutucu grubunda Polonya, Hindistan, İspanya gibi farklı ülkeler için de fabrika geliştirme süreçlerinin tüm sorumluluğunu biz alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mandalı, AR-GE çalışmalarında bir fikrin geliştirilmesinden ürün haline getirildiği son aşamaya kadar çeşitli paydaşlarla ilişki halinde olduklarını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu süreçte üniversiteler, tedarikçiler ve yenilikçi startup şirketler ile iş birlikleri yapıyoruz. Ortak bilginin 'daha fazla bilgi' olduğuna inanıyoruz. Amacımız dijitalleşen dünyamızda hem müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeni dijital deneyimleri tasarlamaya devam etmek hem de üretim ve tedarik süreçlerimizde dijital yetkinliklerimizi kullanarak verimliliği artırmak. Bu süreçte kendi bünyemizde, üniversitelerle ve yenilikçi startuplarla birlikte gerçekleştirdiğimiz projelerle sektörümüze ve globale ilham kaynağı olan çok önemli projelere imza atıyoruz."