Deprem ve sel felaketinin ardından Şanlıurfa turizmi yeniden canlandı. Tarihi ve turistik mekanların en az hasar gördüğü il, 2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edilmesi ve hazırlıkların tamamlanmasıyla Ramazan Bayramı ve sonrasında turist akınına uğraması bekleniyor.
Etkinlik sonrası açıklamada bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Niyazi Kocadağ, “Şanlıurfa zaten turizme dünden hazır bugün de harika bir panele ev sahipliği yapıyoruz. Bizim ziyaretçilere açık hiçbir ören yerinde herhangi bir hasar yok. Zaten Şanlıurfa depremi en az hasarla atlatan şehirlerden biridir. Deprem öncesi biliyorsunuz inanılmaz bir çıkış yakalamıştık. Bayramla beraber Şanlıurfa inanç turizminin de merkezi olduğu için ramazanda bu hareketlilik başladı. Bayramdan sonra da beklediğimiz o deprem öncesi çıkışı devam ettirerek gideceğiz. Şu anda bizim 1 milyona yakın bir ziyaretçi rakamımız vardı. Bu sene 2023 İslam Dünyası Turizm Başkenti olduğumuz için bir buçuk milyonun üzerinde bir ziyaretçi bekliyoruz" dedi.
Deprem ve sel sonrası Şanlıurfa’nın eski günlerine dönmeye başladığını belirten Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, “Depremin en az tesir ettiği zemin ana kaya olan yerler ki Göbeklitepe de şuan ziyaretçilere açık bir şekilde ziyaret edilebiliyor. Herhangi bir deprem etkisi yok. Aynı zamanda yine şehir olarak depremden en az etkilenen il Şanlıurfa'mızdır. Şu an cıvıl cıvıl zaten bayramla birlikte de sokaklar dolup taşıyor yollar. Şehirde tüm restoran ve kafeler mutfağıyla açık bir şekilde faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla şehir deprem öncesi haline dönmüş durumdadır. Şanlıurfa'da hasar gören ağır tespitli 3 tane camimiz vardı, bir tane de kilisemiz vardı onların enkaz kaldırma çalışmalarını ve arkeolojik kazı çalışmalarını bitirdik” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa turizm acente yetkilileri ve rehberler de birer konuşma yaparak hazırlıklarını tamamladıklarını ve ziyaretçileri kentte beklediklerini söyledi.