Piramit Menkul Kıymetler’in raporunda yurt içinde bu hafta dikkatlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısında olacağı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Yeni haftanın gündemi ve beklentiler: 13 Ekim 2024 Pazar Çin; TÜFE/ÜFE (Eylül), 15 Ekim 2024 Salı Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Eylül), Tarım ÜFE (Eylül) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Ağustos), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) ABD; NY Fed İmalat Endeksi (Ekim)

“16 Ekim 2024 Çarşamba Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Eylül) İngiltere; TÜFE/ÜFE (Eylül)

“17 Ekim 2024 Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Konut Satışları (Eylül) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı, TÜFE (Eylül-Nihai) ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Ekim), Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül)

“18 Ekim 2024 Cuma Japonya; TÜFE (Eylül) Çin; GSYİH (3Ç24), Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül) ABD; İnşaat İzinleri (Öncü) ve Konut Başlangıçları (Eylül)

“- ABD’de TÜFE/ÜFE verileri ve son FOMC toplantısının tutanaklarının izlendiği haftanın ardından bu hafta küresel piyasaların gündeminde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı öne çıkacak. Ayrıca, Çin, İngiltere, Euro Bölgesi ve Japonya’da enflasyon verileri takip edilecek.

AMB para politikası toplantısı

“Bu hafta küresel piyasalarda dikkatler AMB’nin perşembe günü gerçekleştireceği ekim ayı para politikasından çıkacak kararlar üzerinde olacak. Piyasa beklentisi ana refinansman ve mevduat faizlerinde 25’er baz puan indirim yapılacağı yönünde. AMB yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri bu ay faiz indirimine gidileceğini işaret etmektedir. Banka, 11-12 Eylül toplantısında mevduat faizini 25bp indirerek yüzde 3,50’ye, ana refinansman faizini 40bp indirerek yüzde 3,65’e ve marjinal borç verme faizini 60bp indirerek yüzde 3,90 seviyesine çekmişti. “Belirli bir faiz patikası için taahhüt verilmediği” ifade edilen karar metninde, veriye bağlı ve her toplantının ayrı ayrı değerlendirileceği bir yaklaşımın benimsendiği ima edilmişti.

“Geçen hafta yayımlanan tutanaklar, para politikasında gevşeme konusunda temkinli duruşu işaret etti. Geçen yıl ağustos toplantısından sonra faizleri sabit tutan AMB, faiz indirimlerine bu yıl haziran toplantısında başlamıştı. Banka, haziranda üç politika faizinde de 25’er bp indirim yapmıştı. Euro Bölgesi’nde yıllık TÜFE artışı öncü verilere göre eylülde yüzde 2,2’den yüzde 1,8’e geriledi. AMB, orta vadede yüzde 2 enflasyon hedeflemektedir. Enflasyon verisindeki gerilemenin ardından hem ekim hem de aralık toplantıları için faiz indirimi beklentileri güçlenmiştir.

İngiltere TÜFE/ÜFE verileri (Eylül)

“İngiltere’de çarşamba günü eylül enflasyon verileri açıklanacak. Ağustosta, TÜFE aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,2 artarken çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,6 artmıştı. Manşet enflasyonun eylülde yüzde 1,9’a gerilemesi beklenmektedir. Ağustosta, ÜFE aylık bazda yüzde 0,3 azalırken yıllık yüzde 0,2 artışla beklenenden düşük gelmişti. Çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 1,3 artmıştı. “Enflasyonun hız kesmeye devam etmesi durumunda İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) 7 Kasım toplantısında faiz indirimine gitmesine ilişkin piyasa beklentileri artabilir. BoE, eylül toplantısında piyasa beklentisine paralel bir şekilde faizlerde değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,00 seviyesinde sabit bırakırken karar, 8’e 1 oyla alınmış ve bir politika yapıcı 25bp indirim yönünde oy kullanmıştı. Karar metninde “Parasal gevşemede kademeli bir yaklaşımın uygun olmaya devam ettiği” belirtildi. Banka, ağustos toplantısında politika faizinde 25bp indirime gitmişti.

Euro Bölgesi TÜFE verisi (Eylül-nihai)

“Avrupa piyasaları için haftanın en yoğun veri akışı perşembe günü yaşanacak. AMB faiz kararının dışında eylül ayı nihai TÜFE rakamları takip edilecek. Öncü verilere göre TÜFE eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda artış oranı yüzde 2,2’den yüzde 1,8’e gerilemişti. Çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,1, yıllık yüzde 2,7 arttı.

Japonya TÜFE verisi (Eylül)

“Haftanın son işlem gününde Japonya’nın eylül TÜFE rakamları açıklanacak. TÜFE, ağustosta aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 3,0 ile piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde artmıştı. Çekirdek TÜFE yıllık bazda yüzde 2,8 artış kaydederek art arda dördüncü kez hızlanmıştı. Çekirdek TÜFE’nin eylülde yıllık yüzde 2,3 artması beklenmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde bulunmaktadır.

“Enflasyon verilerinin yüksek seyrini koruması durumunda -yetkililerin büyük ölçüde güvercin sözlü yönlendirmesine karşın- BoJ’un faiz artırımına gideceğine ilişkin piyasa beklentileri güçlenebilir. Yılda sekiz defa toplanan Japon politika yapıcılar 30-31 Ekim ve ardından 18-19 Aralık tarihlerinde bir araya gelecek. Banka, eylül toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek yüzde 0,25’te sabit bırakmıştı.

Çin’in büyüme verileri (3Ç24)

“Haftanın son işlem gününde Çin’in GSYİH verileri takip edilecek. Çin ekonomisi 2Ç24’te çeyreklik yüzde 0,7 büyüyerek yüzde 1,1’lik beklentinin altında kalırken yıllık bazda yüzde 4,7 büyüyerek yüzde 5,1’lik beklentinin altında kalmıştı. Çin’in 3Ç24 döneminde yıllık yüzde 4,6 büyümesi beklenmektedir. Pekin’in son dönemde açıkladığı bir dizi teşvik önlemine karşın Çin ekonomisinin yavaşlamaya devam etmesi beklenmektedir. Ayrıca, cuma günü Çin’in eylül ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri de takip edilecek. Ağustosta, sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5, perakende satışlar yüzde 2,1 büyüyerek beklentilerin altında kalmıştı. Eylülde, sanayi üretiminin yüzde 4,6, perakende satışların yüzde 2,4 artması beklenmektedir.

“- Yurt içinde bu hafta dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısında olacak. Ayrıca, hafta boyunca bütçe dengesi ve konut piyasası verileri açıklanacak.

TCMB para politikası toplantısı

“Yurt içinde perşembe günü TCMB’nin ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının sonuçları takip edilecek. Foreks Haber’in anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın medyan beklentisi faizlerde değişikliğe gidilmeyerek sabit bırakılacağı yönünde. Anket katılımcılarının tamamı faizlerin sabit bırakılmasını beklemektedir. Katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentilerinin medyanı geçen ay yüzde 47 iken bu anket döneminde yüzde 48,25’e yükseldi. Anket sonucuna göre katılımcılar TCMB’den ilk faiz indirimini 250bp ile aralık toplantısında beklemektedir.

“Eylül toplantısında bir hafta vadeli repo faizini piyasa beklentisine paralel olarak yüzde 50,00 seviyesinde sabit tutan TCMB, karar metninde para politikası duruşuna ilişkin ana mesajı biraz değiştirdi. Metinde, “Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş” ve “Enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği” vurgularının korunmuş, ancak “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” İfadesi “…para politikası araçları etkin şekilde kullanılacaktır.” ifadesiyle değiştirilmişti. Ayrıca, “hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağı” ifadesinin “…son çeyrekte gerçekleşeceği” ifadesiyle değiştirilerek şahin ton hafifçe yumuşatılmıştı. Karar metnindeki değişikliğin ardından bu yıl için faiz indirimi beklentileri bir miktar güçlenirken, beklentileri aşan eylül enflasyon verilerinin ardından yeniden azaldı.

“Martta sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini yüzde 8,5’ten yüzde 50 seviyesine yükselten banka, mart toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi.

Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Eylül), Tarım-ÜFE (Eylül)

“Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın (HMB) açıklayacağı eylül merkezi yönetim bütçe istatistikleri ve TÜİK’in eylül ayı tarım ÜFE verisi takip edilecek. Ağustosta, bütçe dengesi 129,59mlr TL, faiz dışı denge 32,55mlr TL açık verirken ocak-ağustos döneminde bütçe dengesi toplam 973,55mlr TL, faiz dışı denge 209,55mlr TL açık vermişti. TÜİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) ağustosta aylık yüzde 1,56 azalırken yıllık bazda yüzde 32,10 artış kaydetmişti. Yıllık Tarım-ÜFE artışı ağustosta Temmuz 2021’den beri en düşük seviyeye geriledi.

Konut Fiyat Endeksi, Konut satışları (Eylül)

“Yurt içinde çarşamba günü eylül ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE), perşembe günü ise konut satış istatistikleri açıklanacak. KFE, ağustosta aylık yüzde 3,6, yıllık bazda nominal olarak yüzde 34,3 artarken reel olarak ise yıllık yüzde 11,6 azalmıştı. Türkiye genelinde konut satışları ağustosta yıllık yüzde 9,9 artışla 134 bin 155 olurken Ocak-ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artışla 806 bin 317 konut satışı gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

“Küresel hisse senedi piyasaları geçen hafta karışık bir seyir izledi. Çin anakarası salı günü tatilden döndü ve hafta içerisinde, teşvik haberleriyle daha öncesinde gerçekleştirdiği güçlü kazancın bir kısmını geri aldı. Çin’de CSI300 Endeksi yüzde 3,25 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 6,53 kayıpla haftayı kapatırken Tayvan Taiex Endeksi yüzde 2,69 yükseldi.

“ Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 2,51, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1,06, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,79 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,66, Almanya DAX Endeksi yüzde 1,32, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 0,48 yükselişle haftayı tamamlarken İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 0,33 kayıp yaşadı. ABD’de, S&P500 Endeksi yüzde 1,11, Dow Jones Endeksi yüzde 1,21 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,13 arttı.

“Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0,42 yükselişle haftayı 102,915 puandan kapattı. USDJPY paritesi yüzde 0,29 yükselişle haftayı 149,08 puandan tamamlarken EURUSD paritesi yüzde 0,35 düşüşle 1,0937 oldu. ABD TÜFE verilerinin beklenenden yüksek gelmesi ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in Wall Street Journal’a verdiği demeçte, kasım toplantısında veriler gerektiriyorsa faiz oranlarını sabit tutmaya açık olduğunu söylemesinin ardından 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 4,10′un üzerine çıktı.

“İki yıllıkların getirisi ise TÜFE verisinin ardından hafif bir satışla yüzde 3,96 olarak gerçekleşti. TÜFE verisinin beklenenden yüksek gelmesiyle altı günlük düşüş serisini sonlandırıp kayıplarını geri alan ons altın haftayı 2.657USD’den tamamladı. Brent vadelileri yüzde 1,27 yükselişle 79,04USD, WTI petrol vadelileri ise yüzde 1,59 yükselişle 73,17USD oldu.

ABD TÜFE/ÜFE verileri (Eylül)

“Küresel piyasaların seyri açısından haftanın en önemli verisi yayımlandı. Enflasyon eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı, beklenti yüzde 0,1 artması yönündeydi. Yıllık bazda ise yüzde  2,4 artış kaydetti. Yıllık enflasyonun yüzde  2,3 olacağı öngörülüyordu. Yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesine düşerken gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyon aylık bazda yüzde 0,3 yıllık bazda ise yüzde 3,3 arttı. İki veri de beklentilerin 0,1 puan üzerinde gerçekleşti. Enflasyon, Fed’in uzun vadeli yüzde 2 hedefine doğru gerilerken, istihdam tarafında işsizlik yardımları için yapılan başvurular 5 Ekim’de sonra eren haftada 33 binlik artışla 258 bine çıktı. Yılın en yüksek başvuru sayısı gerçekleşen haftada başvurular üzerinde Helene Kasırgası ve Boeing grevinin etkisinin olması kuvvetle muhtemel. ÜFE bir önceki aya göre değişmedi. Piyasa beklentisi önceki ay yüzde 0,2 artan fiyatların yüzde 0,1 artacağı yönündeydi. Yıllıkta ise bir önceki ay görülen yüzde 1,9 seviyesinden yüzde 1,8'e indi. Analistlerin tahmini artışın yüzde 1,6 olacağı yönündeydi. Çekirdek ÜFE ise aylık yüzde 0,2 artarken, yıllık yüzde 2,8 yukarı geldi.

Fed FOMC tutanakları

“Fed dört yıl aradan sonra ilk faiz indirdiği toplantının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklara göre faiz indirimi konusunda hemfikir olan yetkililer, ne kadar agresif davranacaklarına ilişkin ayrıştılar. Tutanaklarda önemli çoğunluğun 50 baz puanlık indirimi desteklediği, bazı katılımcıların ise 25 baz puan indirimden yana olduğu ifade edildi. Fed, eylül toplantısında federal fonlama faizini beklentiye paralel bir şekilde 50bp indirilerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekerken 50bp indirim kararı 1’e karşı 11 oyla alınmıştı. Sadece bir politika yapıcı 25bp indirime gidilmesi yönünde oy kullandı. Banka, dört yıldan uzun bir süredir pandemiden beri ilk kez faiz indirerek parasal gevşeme döngüsünü başlatmış oldu. Eylül toplantısında, gelecek toplantılara ilişkin olası kararlar için veriye bağlılık iması yapıldı. Ayrıca, eylül toplantısında yetkililerin makro ekonomik projeksiyonları da güncellendi. Fed’in bir sonraki para politikası toplantısı 6-7 Kasım'da, ABD seçimlerini takip eden günlerde yapılacak.

Almanya'da Sanayi Üretimi (Ağustos)

“Almanya'da sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttı. Beklenti yüzde 0,8 artacağı yönündeydi. Sanayi üretimi temmuz ayında yüzde 2,4 gerilemişti.

Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni (Ekim)

“Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni verisini karşıladık. Yatırımcı güveni eylül ayındaki -15,4 puandan ekim ayında -13,8'e yükseldi. Piyasa beklentisi -14,6 puan idi. Yatırımcı güveni, ECB'nin faiz indirimleri ve Çin'den gelen teşviklerin etkisiyle artan beklentiler nedeniyle ekim ayında dört ayın ardından ilk kez yükseldi.

“- Yurt içinde aşağı yönlü seyir devam etti. Borsa İstanbul’da BIST100 Endeksi yüzde 2,56 düşüşle haftayı 8.876 puandan, BIST30 Endeksi yüzde 2,39 düşüşle 9,884 puandan tamamladı. Banka Endeksi yüzde 0,63, Sınai Endeks yüzde 2,20 geriledi. USDTRY kuru haftayı 34,24, EURTRY kuru 37,46 seviyesinden tamamladı. Hazine tahvillerinde; iki yıllıkların faizi haftayı yüzde 38,67’den, on yıllıkların faizi yüzde 27,62’den kapattı.

Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Ağustos)

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos Ödemeler Dengesi İstatistiklerini yayımladı. Cari işlemler hesabı ağustosta 4,324mlr USD fazla verirken ocak-temmuz döneminde 9,66mlr USD açık verdi. Bir önceki yılın ocak-ağustos döneminde 38,92mlr USD açık vermişti.

Sanayi üretimi ve perakende satışlar (Ağustos)

“Yurt içinde ağustos ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklandı. Sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 1,6 azalırken yıllık bazda yüzde 5,3 azaldı. Yıllık bazdaki bu düşüş 2023 şubat ayındaki deprem etkisi olan veriden (-yüzde 8,8) bu yana yaşanan en büyük düşüş olarak kaydedildi. Perakende satış hacmi ağustosta aylık yüzde 2,2, yıllık yüzde 13,3 arttı.

İşgücü istatistikleri (Ağustos)

“Ağustos ayı işgücü istatistikleri açıklandı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı aylık 0,3 puan düşüşle yüzde 8,5, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7 oldu. Yılın ilk sekiz ayında 650 binin üzerinde istihdam artışı gerçekleşti.

Yurt içinde Hazine Nakit Dengesi (Eylül)

“Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) eylül ayı hazine nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Eylül ayında nakit dengesi 200,96mlr TL, faiz dışı denge 60,84mlr TL açık verdi. Ocak-eylül döneminde Hazine nakit dengesi 1,53trln TL, faiz dışı denge 692,57mlr TL açık verdi.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Eylül)

“Endeks eylülde 50,5 olarak gerçekleşti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. En büyük on ihracat pazarından altısı, yılın üçüncü çeyreğini üretim daralması ile kapatırken bu pazarlar içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü.”

Hibya Haber Ajansı