İSTANBUL (AA) - Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, sınai mülkiyet hakları alanında kadın mucitlerin sayısının artırılması adına KOSGEB modelinde olduğu gibi teşviklerin verilmesi gerektiğini bildirdi.

Adres Patent'ten yapılan açıklamaya göre, dünyada ve Türkiye'de kadınların ekonomide daha fazla söz sahibi olması adına birçok alanda çeşitli teşvik mekanizmaları devreye alınıyor.

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), patent haftasının bu yıl konusunu "Kadınlar ve Fikri Mülkiyet: Yenilik ve Yaratıcılığı Hızlandırmak" olarak belirledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbulut, kadın buluşçuların daha fazla ürün icat etmesi adına kadınlara yönelik özel teşviklerin verilmesi gerektiğini aktararak, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sınai mülkiyet hakları alanında kadın mucitlerin sayısının artırılması adına KOSGEB modelinde olduğu gibi teşvikler verilmeli. Kadın mucitler özelinde 5 yıl boyunca yapılan patent başvurularına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başvuru harcı alınmayabilir. KOSGEB tarafından kadınlarımız nasıl destekleniyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da böyle bir mekanizma devreye alınmalı. Böylece hem reel sektörde üretimden istihdama kadar birçok alanda zincirleme bir etki oluşturulmasının önü açılır hem de kadın mucitlerin sınai mülkiyet ekosistemindeki önemini daha fazla artırmış oluruz. Kadın mucitler farklı teşvik mekanizmalarıyla desteklenmeli."

- "Kadın mucitlerin patent başvuruları katma değerli alanlarda yoğunlaştı"

Türkiye'deki kadın mucitlerin toplam buluşlardaki oranının az olduğuna dikkati çeken Akbulut, "Bu oran yüzde 10'u geçmez. Özellikle sanayide kadınların yapmış olduğu patent başvuruları oldukça az. Daha çok ilaç ve kimya alanlarında patent başvurularının kadınların ön plana çıktığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Akbulut, kadın mucitlerin patent başvurularının katma değerli alanlarda yoğunlaştığını, kadınların reel sektörde daha fazla patent başvurusu yapması adına üniversitelere ciddi görevler düştüğünü belirterek, şu görüşlerini bildirdi:

"Özellikle bazı bölümlerin bitirme tezlerinde araştırma ve patent başlıklarına daha fazla ağırlık verilmesi hem kadın buluşçularımızın artmasına hem de sınai mülkiyet ekosisteminde daha etkin bir şekilde rol almamızda etkili olacak. AR-GE merkezlerinde çalışan kadın sayılarının artırılması gerekiyor. PCT başvurularında ülkemizi diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda kadın buluşçu başvurularında dünyada iyi bir noktadayız. Bunu daha iyi noktalara getirmek adına hep birlikte çalışmamız gerekiyor."