Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir.

Genelde akciğerin alt lobda lokalize olan bu kitlerin büyümesiyle çevre organlara bası yapar. Buna bağlı olarak karın ağrısı, solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu,sağ alt kadranda şişlik, safra yolu tıkanması, karaciğer fonksiyon testlerin yükselmesi gibi kendini gösterir.

bilinci kapalı olarak Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servise getirilen 12 yaşında ki hastayı yapılan tetkiklerin ardından teşhisini koyup ameliyata alan.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Op. Dr. Barış Erdoğan şöyle dedi;

Kist Hidatik hastalığı dünyanın bölgelere göre değişen sıklıklarda görülmektedir. Görülme sıklığı yüz binde ikidir ama genel görülen en çok görülen yerler karaciğer ve akciğerde görülür. Beyin yerleşimleri çok nadir olarak görülür. 12 yaşındaki hastamız bilinci kapalı olarak acile başvurdu. Hastada yaptığımız görüntülemeler sonucunda derin yerleşimli mikroptan kaynaklanan bir hastalığı olduğunu fark ettik. Hastaya acil olarak arkadaşlarımla beraber ameliyat ettik. Ameliyattan sonra hastamızın bilinci yerine geldi. Uyku hali vardı. Ameliyat öncesi genel durumu toparladı. Antibiyotik tedavilerini verdik. Hastamıza bugün itibariyle taburcu edeceğiz dedi.

 

Hasta yakını Metin Güler, filmini açtılar dediler çocuğumun beyninden ameliyat geçirecek. Çocuğumu hastaneye getirdim burada çocuğu yatırdılar ameliyata aldılar. Beş saat ameliyatta kaldı. Ameliyatı iyi geçti. Allah razı olsun hocamızdan, doktorumuzdan razı olsun devletimizden Allah razı olsun dedi.