Şanlıurfa'nın birçok mahallesine henüz doğalgaz hizmeti ulaştırılmadı.

Yakılan kömür ve katı atıkların havada oluşan inversiyon tabakasına neden olduğu öğrenildi. Oluşan yoğun tabaka sistemi ile nefes darlığı, öksürük, KOAH gibi şikayetlerin yüzde 100 arttığını söyleyen uzmanlar Kasım ve Ocak ayları içerisinde nefes testi yaptırmak için günde 90 kişinin hastaneye geldiği bildirilirken, bu sayının yaz aylarında 15-20 civarında olduğu dile getirildi.

 

Kent üzerinde özellikle sabah ve akşam saatlerinde daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkan 'inversiyon tabakası'nın yaşlı ve çocukları olumsuz yönde etkilediğini belirtildi.

 

Hava kirliliğinin astım ve bronşiti tetiklediğini anımsatan doktorlar, kirlilikten en iyi korunma yolunun dışarı çıkmamak olduğunu işaret etti.

Hava kirliliğinin akciğer fonksiyonlarında azalma, astım semptomlarında kötüleşme ve solunum yollarında ciddi sorunlara yol açtığını anlatan Uzman Doktorlar, "Hava kirliliğinin özellikle yaşlılar, kalp ve akciğer hastalarında ölüm riskini artırdığı, kanser riskini de yükselttiği bilinmekte. Risk grubunda olan yaşlılar ve çocuklar kesinlikle bu tür havalarda dışarı çıkmamalılar" diye uyarıda bulundular.

 

Solunum testi yaptıran vatandaşlar ise kış ayları içerisinde hava kirliliği nedeni ile nefes darlığı çektiklerini ifade etti. Yaptırdıkları kontrollerin ardından nefes darlığı, öksürük, KOAH gibi  şikayetleri sonucu çeşitli muayenelerden geçen vatandaşlar, "doğalgaz olmayan mahalleler ısınmak için odun ve kömür gibi katı atıkları yakarak ısınmaya çalışıyor. Bu da hava kirliliğine yol açıyor keşke tüm mahallelere doğalgaz hizmeti ulaştırılabilse" dedi.

Haliliye İlçesine bağlı Süleymaniye Mahallesi'nde çekilen fotoğraflarda havada yoğun bir inversiyon tabakasının olduğu fotoğraf karesine yansıdı.

Haber: İbrahim Uyğur