Prof Dr Alper Çelik Halk arasında şeker hastalığı ve diyabet ameliyatı olarak yer alan Metabolik Cerrahi bunların yanında hipertansiyon, obezite, tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıkların da tedavi sürecinde kullanılan bir yöntem olarak yer almaktadır.  
Prof Dr Alper Çelik Metabolik Cerrahi  tedavisinin tek bir yöntemi bulunmamaktadır. Bu operasyonel süreçte uygulanan pek çok ameliyat yöntemi bulunmaktadır. Seçilecek ameliyat yöntemi de hastanın hastalığına ve yönteme olan uygunluğuna göre belirlenmektedir. Hastaneye gelen hastaların gerekli tüm tetkikleri yapıldıktan sonra operasyonlardan hangisine uygun görüldüğü gözlemlenir ve bunun sonucunda karar verilmektedir. Fakat burada unutulmaması gereken en büyük husus ise ameliyatın sadece Tip 2 Diyabet hastalarına yani vücudundaki insülin depolarının canlanmaya elverişli olan hastaların ameliyata uygun bulunması sonucunda tedavi süreci başlamaktadır. Bu kararın ardından  Prof. Dr. Alper Çelik  ve ekibi hastayı en iyi ve en güvenilir şekilde ameliyat etmektedirler. 
 Ameliyatın ardından hastalar 3 ila 4 gün aralığında hastanede Prof. Dr. Alper Çelik ve ekibinin gözetimi altında tutulmaktadır. Hastaların önce gazı ardından da büyük abdestinin çıkması durumda son kontrolleri yapıldıktan taburcu edilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Prof. Dr. Alper Çelik'in ameliyatlarının sayısı 11.000 geçmekle beraber başarı yüzdesinin de %93'ü sağladığı bilinmektedir.