Siyaset sanatında kitleleri ikna etme becerisi önemlidir. Siyaset belli bir dünya görüşünden yola çıkarak halkı yönetmek, bunun için bir organizasyon kurmak demek olduğuna göre fikir ve yönelişlerin de taşıyıcısı olmaktadır. Siyaset, örgütte alınacak kararlara ve yapılacak eylemlere yön vermek amacıyla konulmuş ilkeler anlamında da kavramlaştırılmıştır. Siyaset hakkında yapılan tanımlar şüphesiz daha fazladır. Ancak siyaset teriminin herkesçe kabul edilen bir tanımının henüz yapılamadığı iddia edilir. Siyaset ve Ahlak Gerek dünyada gerekse Türkiye’de alanı itibariyle en çok tartışılan konulardan birisi de siyaset kurumu ve ilişkileridir. Bundan dolayı siyaset kurumu, dolayısıyla da siyaset yapanların ilişkileri ve davranışları sürekli göz önündedir. Ahlak kavramı, ahlakın kaynakları, siyasal ahlakın özelliği ve siyaset kurumu arasındaki bağlantısı çok önemlidir. Başka işlerde olduğu gibi siyasette de ehil kimselerin mümkün olduğu müddetçe idare başında olmaları çok daha iyidir. Fakat idarenin sürekli bir elde bulundurulması eşitlikle uzlaştırılamayacağı için ister iyi ister kötü sayılsın, herkesin iştiraki doğal sayılmaktadır.
Ahlak, genel olarak toplum içinde oluşmuş örf ve adetlerin, değer yargılarının, normların ve kuralların oluşturduğu sisteme denir. Bu yapı, hem bireyi, hem toplumun doğru ve yanlış davranışlarını belirler ve yönlendirir. Ahlak kuralları, belirli bir kişi ya da gruba yöneliktir, genel geçerliliği yoktur. Başka bir ifadeyle gruptan gruba, toplumdan topluma değişebilmektedir. Ahlakı ilahî bir kaynağa dayandıran kişi ne kadar ikna edici olursa olsun tartışmanın özünde inanç olacaktır. Bu yaklaşımın ikinci sorunu mutlaklık ve evrensellik iddialarının yasaklayıcı, zorlayıcı, dışlayıcı doğasından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak ahlakın kaynağı insanüstü olursa, ahlak kuralları insanlara baskı kurmanın bir aracı olabilir. Ahlakın kaynağı toplumdur. Siyaset kurumunun ahlaken tartışılan bir boyutu da paylaşım sorunudur. Adil olmayan tüm siyasi ve kurumsal paylaşımlar tamamen ahlak dışıdır.
Halka hizmet için ön plana çıkan herkesin değişik amaçları vardır. Ben de şöhreti seviyorum. Halkın gözü önünde yaşamayı seviyorum diyor birçok teşkilat yöneticileri. Diğer bir husus, siyasilerin kendilerini destekleyenlere verdikleri menfaat ya da diğer tabirle arpalıktır. Bugün parti liderleri destekleyicilerine makamlar dağıtmaktadır ve bütün parti mücadelelerinin arkasında makam egosu vardır diyebiliriz. Siyasetçi toplumun aynasıdır; çünkü siyasetçi profili halkın tercihlerine göre şekillenmektedir. Demokratik toplumlarda bir siyasi parti liderinin başarısı yaptıkları ile test edilir.
Dünyada yapılmış her şey, sevgi sayesinde yapılmıştır. Değişmek ve değiştirmek istiyorsanız okuyun ve elinize kaleminizi alıp yazmaya başlayın.
Mustafa Mızrak / Gazeteci / Yazar