Urfa Neden Mardin Gibi Parlamıyor?

Son dönemlerde Güneydoğu’nun gündeminde tek bir şehir var: Mardin.
Evet, yanlış duymadınız. Artık sadece Türkiye değil, dünya bile Mardin’i konuşuyor. Dizilerde, belgesellerde, sosyal medyada, sokakta, kafede… Her yerde Mardin’in ismi dolaşıyor. Çünkü Mardin, yerel yönetimlerin gayretiyle adeta kültürel bir başkent haline geldi.

Kış demeden yaz demeden Mardin sokakları dolup taşıyor. Diziler burada çekiliyor, turist akını yaşanıyor. Çünkü Mardin; halkıyla, kültürüyle, taş evleriyle, dar sokaklarıyla ve kadim tarihiyle yaşayan bir müze… Yerel yöneticiler de bu değeri koruyup parlatmayı başardı.

Peki Ya Şanlıurfa?

Mardin parıldarken, peygamberler şehri Şanlıurfa ne durumda?
Urfa, 12 bin yıllık tarihe sahip. Göbeklitepe gibi bir dünya hazinesi bu topraklarda. Hz. İbrahim’in doğduğu şehir burası. Peygamberler diyarı… Ancak gelin görün ki Urfa’nın yönetimi sadece yol asfaltlamak ve çöp toplamakla övünüyor.

Kültürel yatırımlar nerede? Tarihi dokunun korunması, turizm projeleri, kentin marka değerini artıracak girişimler nerede?

Bir örnek verelim: Eyyübiye ilçesi. İçinde tarihi konaklar, hanlar, çarşılar, camiler bulunan bu kadim semt… Ama buram buram tarih kokması gerekirken, maalesef ağır bir koku yayıyor. Çöplerden geçilmiyor. Büyükyol Mahallesi, Şahşahin, Camikebir gibi bölgeler yıllardır aynı sorunla boğuşuyor.

Gerçeği Söylemek Suç mu?

Biz bunları dile getirdiğimizde hemen birileri çıkıp “Siz belediye düşmanısınız” diyor.
Hayır efendim! Biz Urfa’yı seven, bu şehre değer veren insanlarız. Urfa için kim taş üstüne taş koyarsa başımızın üstünde yeri var. Ama sorunları dile getirmeden bu şehri ileri götüremeyiz.

Halef Dizisi ve Kaçırılan Fırsatlar

Mardin’de çekilen bir dizi, koca şehre turist patlaması yaşatıyor.
Peki Urfa? Bizim topraklarımızda neden benzer projeler yok? Göbeklitepe’nin gölgesinde, Balıklıgöl’ün huzurunda, Harran Ovası’nın bereketinde neden dünya çapında diziler, filmler çekilmiyor?

Şu günlerde Şanlıurfa’da Halef dizisi çekiliyor. İkinci bölümü bile tamamlandı ve ciddi ilgi gördü. Bu, Urfa için büyük bir fırsat. Ancak sosyal medyada, kahvelerde diziyi eleştirmekten başka bir şey yapmıyoruz.
Eleştirmek kolay… Oysa sahip çıkma zamanı! Bu topraklarda üretilen her yapım, Urfa’nın değerlerini dünyaya tanıtma yolunda önemli bir adımdır. Biz küçümsemek yerine destek olmayı öğrenmeliyiz.

Sonuç Yerine

Şunu artık görmeliyiz:
Mardin başardıysa, Şanlıurfa da başarabilir. Ama bunun için vizyon sahibi yerel yönetimlere, kültüre ve turizme yatırım yapan belediyelere, kentin değerlerini koruyan ve tanıtan projelere ihtiyaç var.

Urfa’nın tarihi sokakları çöplerle değil, turistlerle dolmalı.
Urfa, yalnızca asfalt ve çöp hizmetiyle değil, medeniyet beşiği olmasıyla gündeme gelmeli.

Mardin’in başarı hikâyesini konuşurken kendi evimizin eksiklerini görmezden gelemeyiz.
Unutmayalım: Şanlıurfa, bu toprakların gözbebeği… Ama bu gözbebeğini parlatacak iradeye ihtiyaç var.