Doğrusu genelde  Basın ve Özgürlük gününün   Birleşmiş Milletler tarafından 3 Mayıs 1993 tarihinde ilân edilmesinden sonra  uluslararası sahada kabul görerek 3 Mayıs "Dünya Basın ve Özgürlük" günü olarak kutlanmaktadır.

Özelde Türk basın ve medyası da 4 Ocak 1961’de  basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanunun  kabul edilmesi ve  Resmî Gazetede yayımlanışı nedeniyle  her 10 Ocak gününü kutlama günü olarak kabul etmiştir.

Ayrıca Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olan 24 Temmuz gününü  de basın mesleği ve emekçileri  için dayanışma günü olarak da kutlamaktadır.

Bu gün  kutlanan gazeteciler gününün  hikayesini  irdelediğiimde;  21 Ekim 1860 yılında ülkemizde  ilk dafa, özel bir Gazete olan  "Tercümani Ahval " Gazetesinin okuyucularla  buluştuğu gün olma hasebiyle bu günü de  kutlama gereğini duyulmuştur sanırım.

 Bu günün özelliğinden dolayı, kendim, Dernek mensubu üye ve yönetim  kurulu arkadaşlarım adına,  mesleğinin erbabı olan,  tüm çilekeş basın çalışanlarını tebrik ediyorum
Cuma Hündür 

UYSAD ''ULUSLARARASI YAZARLAR SANATÇILAR ARAŞTIRMACI GAZETECİLER DERNEĞİ''   yönetim Kurulu Başkanı