ANKARA (AA) - Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), hizmet verdiği Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak'ta göç rotasındaki kuşları elektrik akımından korumak için flexiglass malzemesi ile yeni bir çalışma yürütüyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, daha önce enerji nakil hatlarına izolatör yerleştiren OEDAŞ, şimdi de hatların enerji geçen bölümlerini flexiglass adı verilen malzemeyle kaplayarak kuşların enerjisiz bölümlere yuva yapmasını sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, çalışmalarını dünyaya karşı sorumlu bir şirket olma misyonuyla yürüttüklerini belirterek, "Göçmen kuşlar enerji nakil hatlarına yani elektrik direklerine konduğunda çeşitli nedenler ile zarar görebiliyor. Bunu önlemek için geçtiğimiz sene itibarıyla hatlarımıza izolatör yerleştirmeye başladık ve devam ediyoruz. Diğer yandan özellikle yağmurlu havalarda kabloların birleşim noktalarına yuva yapan kuşlar akıma kapılabiliyor. İşte flexiglass çalışmamızla da bunun önüne geçmeyi hedefledik." değerlendirmesini yaptı.

Yalçın, proje kapsamında nakil hatlarının enerjili bölümlerini flexiglass ile kaplamaya başladıklarına işaret ederek, "Uygulamayı ilk olarak Afyonkarahisar'da yaptık ve kuşların akıma kapılma oranlarının yüzde 95 azaldığını tespit ettik. Bunun üzerine hizmet verdiğimiz beş ilde de aynı çalışmaya başladık." ifadelerini kullandı.