Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, Alzheimer hastalığının yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığını belirterek erken tanı ile tedavinin önemli olduğunu söyledi. 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir, 21 Eylül Alzheimer Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak Alzheimer hastalığına, tanı ve tedavi yöntemlerine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Demir, Alzheimer hastalığının günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize bir hastalık olduğunu ifade ederken, “Alzheimer, bellek bozukluğunun ön planda olduğu lisan, dikkat, görsel-mekânsal yetenek ve beynin diğer işlevlerinin ilerleyici bir şekilde bozulduğu bir bunama hastalığıdır. Yaş ilerledikçe sıklığı artar ancak yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığı bilinmelidir. 65 yaşından sonra daha sık görülen bu hastalıkta erken tanı önemlidir" diye konuştu.

Hastalığın unutkanlık ile başladığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tülin Gesoğlu Demir şunları kaydetti:  

"Hasta yakın geçmişteki olayları unutur, gün içinde aynı soruları sorar, aynı şeyleri anlatır. Eşyaların yerini unutur ve isimleri unutmaya başlar. İşinde, sosyal yaşamında güçlüklerle karşılaşır. Zaman içerisinde psikiyatrik bulgular da ortaya çıkar. Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yok ancak genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz, balık-zeytinyağı-sebze ağırlıklı beslenme, tansiyon-şeker ve kolesterolü kontrol altında tutma, sigara ve alkolden uzak durma, gazete-kitap ve sosyal aktiviteler gibi beyni çalıştıran faaliyetlerde bulunmak Alzheimer'den koruyucudur.  Alzheimer hastasına bakım, ailesi için zorluklar içeren uzun bir süreçtir. Ailelerin hastaya anlayışlı ve şefkatli davranması bakım sürecinin ana unsurudur.”

Harran Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına/bakım verenlere yönelik destekleyici sağlık hizmetleri sunulduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Demir, "Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak ve hastalara destek olmak için çalışmalar yürütüyoruz" diyerek Alzheimer hastalığında erken tanı için destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.