Türkiye’de fıstığın anavatanı olarak bilinen Şanlıurfa’da, Büyükşehir Belediyesi Tarlada "Fıstık Hasadı" şenliği düzenledi. Fıstık hasadına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “ Dünya’da fıstığın başkenti Şanlıurfa’dır” Bu lezzetleri tatmak isteyen herkesi Şanlıurfa’ya davet ediyorum” dedi.

Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 50’den fazlasının gerçekleştirildiği Şanlıurfa’da çiftçiler ürünlerini hasat etmek için kolları sıvadı. Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu  Mahallesinde başlayan Urfa Fıstığı hasadına katılan Başkan Beyazgül, tescilli lezzet "Keten Köyneği" Fıstığı olarak bilinen Urfa Fıstığını topladı.

Şanlıurfa Fıstığı ile yapılan Fıstıklı Şıllık, Fıstıklı Helva, Fıstıklı İsot Dolması, Fıstıklı Sucuk gibi onlarca çeşit yemek ve tatlının da damaklara ve gözlere hitap ettiği hasat etkinliği 600 - 700 yıllık fıstık ağaçlarının olduğu Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesinde gerçekleştirildi.

Ağaçların altına fıstık bezleri serildi, Kırmızı altın fıstık dallardan toplanmaya başlandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de ağaçtan fıstık hasat ederek çiftçilere bereketli bir hasat dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu.

Hasat etkinliğine Başkan Beyazgül’ün yanı sıra Karaöprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, Şanlıurfa Şireciler ve Fıstıkçılar Odası Başkanı Ahmet Aslan, STK temsilcileri, Çiftçiler, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN BEYAZGÜL, “FISTIK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Şanlıurfa’nın fıstık üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunun altını çizen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “ Keten Köyneği Fıstığımız Şanlıurfa adına tescillenmiş bir fıstıktır. Şanlıurfa Fıstığı bir yemeğe veya tatlıya girdiği zaman o ürün lezzetli olur. Yediğiniz zaman bu lezzeti fark edeceksiniz. Burada fıstıklar yapılan çok çeşitli ürünler var ama fıstığın kendi başına da çok lezzetli bir ürün olduğunu biliyoruz. Biz Fıstığın merkezindeyiz. Dünya’da fıstığın merkezi Şanlıurfa’dır. Esemkulu Mahallemizdeyiz. Burada 600 yıllık fıstık ağaçlarımız var. Fıstık Türkiye’de en fazla Şanlıurfa’da üretiliyor. Bu durum TÜİK verileriyle de sabittir. Fıstığın merkezi Şanlıurfa’dan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu lezzetleri tatmak, bu çeşitleri görmek istiyorsanız sizleri Şanlıurfa’ya davet ediyoruz.” Sözlerine yer verdi.

BAŞKAN BEYAZGÜL, “BİRÇOK LEZZETİN ANA YURDU ŞANLIURFA’DIR”