İSTANBUL (AA) - La Chaine des Rotisseurs’ün Uluslararası Genç Aşçı Yarışması Le Cordon Bleu İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Özyeğin Üniversitesi açıklamasına göre, 1950'de kurulan ve dünya çapında 75'i aşkın ülkede şubeleri bulunan uluslararası gastronomi derneği La Chaine des Rotisseurs'ün; 1977'den itibaren genç aşçılara beceri ve yaratıcılıklarını uluslararası arenada sergileme fırsatı sunan organizasyonu "Uluslararası Genç Aşçı Yarışması (Jeunes Chefs Rotisseurs)" finali, 6-7 Ekim 2023 tarihlerinde Le Cordon Bleu İstanbul ev sahipliğinde Özyeğin Üniversitesi'ndeki Mükemmellik Merkezi tesislerinde gerçekleştirilecek.

Özyeğin Üniversitesi kampüsündeki prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu İstanbul; La Chaine des Rotisseurs Derneği tarafından genç aşçıları teşvik etmek ve mutfak sanatları konusundaki deneyim ve yeteneklerini uluslararası rekabet ortamında paylaşmalarına olanak sunmak amacıyla gerçekleştirilen Uluslararası Genç Aşçı Yarışması'nın Türkiye elemelerine, kurulduğu 2012'den bu yana ev sahipliği yapıyor.

Yarışma kapsamında 22 uluslararası yarışmacı, Türkiye'ye 1 hafta önce gelerek İstanbul'un farklı lezzet noktalarını ve kültürel alanlarını gezme fırsatını yakalayacak. Yarışmacılar için tasarlanan gezi programındaki aktiviteler arasında Karaköy Güllüoğlu’nda baklava yapımı tekniklerini görmek, Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı turları, Yerebatan Sarnıcı ziyareti, Sultanahmet Meydanı'nda sokak lezzeti turu ve Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii ziyaretleri de bulunuyor.

Mükemmellik Merkezi'ndeki yarışma programının ilk günü olan 6 Ekim Cuma saat 19.00'da; Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans öğrencileri ve Le Cordon Bleu sertifika öğrencileri, Eğitmen Şef Luca Ignazio De Astis yönetiminde yarışmacılara 50 kişilik yemek daveti verecek.

7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek yarışmada ise yarışmacılar; Le Cordon Bleu İstanbul'dan Eğitmen Şef Luca De Astis'in ve Uluslararası Genç Aşçı Yarışması'nın 2022 birincisi Tonje Svee'in de yer alacağı 15 jüri üyesine hünerlerini gösterecek.

Diğer jüri üyeleri Caryn England, Jelbrich Hendrickx, Daniel Hiltbrunner, Esa Koppelo, Lazar Kovacs, Bruno G. Marti, Iwona Niemczewska, Björn Persson, Richard Roestorf, Ozan Tanır, Franciane Tartari ve Rudolf Van Nunen olacak. 8 Ekim Pazar günü Raffles Hotel'de gerçekleşecek gala yemeği ve ödül töreni ile yarışma sonuçları açıklanacak.

- "Gastronomi alanında küresel bir platformda var olduğumuzun göstergesi"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, “Uluslararası Genç Aşçı Yarışması" ile ilgili Le Cordon Bleu Türkiye olarak, dünyada en prestijli yarışmalardan biri kabul edilen ve genç şefleri destekleyen uluslararası "Jeunes Chefs Rotisseurs" yarışmasına bu sene Türkiye'de Le Cordon Bleu Mükemmeliyet Merkezi'nde ev sahipliği yapmanın kendileri için büyük onur olduğunu belirtti.

Bu yarışmanın profesyonel, tekniklerden ödün vermeyen, malzemeye saygılı yaklaşımının, kendilerinin mutfak eğitiminde profesyonellik ve mükemmeliyet misyonları ile de bire bir örtüştüğünü aktaran Tüysüzoğlu, "Ayrıca organizasyonun Cumhuriyetimizin 100. yılında ve Özyeğin Üniversitemizin de 15. kuruluş yılında kampüsümüzde yapılması bizler için gurur kaynağı. Bu aynı zamanda, gastronomi alanında küresel bir platformda var olduğumuzun da göstergesi. Dilerim Türkiye birincimiz Burak Tahirler bu özel yılı, uluslararası seviyede de dereceye girerek taçlandırır. 22 ülkeden katılacak tüm yarışmacılara başarılar dilerim." ifadesini kullandı.

La Chaine des Rotisseurs Yarışması Başkanı David R. Tetrault de 27 yaş altı genç şeflere yönelik bu yarışmayı İstanbul'da gerçekleştirmekten çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Le Cordon Bleu İstanbul’da olmaktan heyecan duyuyor ve bu yarışmanın başarılı olması için gösterdikleri tüm çabaları takdir ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Le Cordon Bleu İstanbul Yönetici Eğitmen Şefi Erich Ruppen ise La Chaine des Rotisseurs'ün saygın Genç Şef Yarışması'na ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek, "Bu mutfak gösterisi, dünyanın dört bir yanından gelen genç şeflerin olağanüstü yeteneklerini ve yaratıcılıklarını sergilemeyi vaat ediyor. Yarışma, sadece genç mutfak yeteneklerinin parlaması için bir platform sunmakla kalmıyor, aynı zamanda mutfakta mükemmeliyeti teşvik etme taahhüdümüzü de pekiştiriyor.

Le Cordon Bleu, mutfak sanatlarını ve geleneklerini teşvik etme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir ve La Chaine des Rotisseurs ile iş birliği yapmaktan ve genç şefleri ağırlayarak, yaratılan lezzetleri tatmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz." ifadesini kullandı.