Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler yakından izlenmeye devam edilirken, İsrail'in kara hareketi yapabileceğine yönelik haber akışıyla çatışmaların daha geniş bir bölgeye yayılabileceği riski nedeniyle cuma günü piyasalarda belirgin fiyatlamalar vardı. Ons Altın %3,4, Brent petrol ise %5,7 yükseliş kaydetti. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri ise sırasıyla %0,8 ve %1,2 oranında düşüş kaydetti. Hafta sonu, planlanan kara harekatının hava koşulları nedeniyle ertelendiği öne sürülürken, bu sabah diplomatik taraftaki gelişmelerin gerginliği azaltabileceği umutlarıyla Ons Altın'da satıcılı bir seyir var. Petrol fiyatları ise yatay seyrederken, Asya borsalarındaki satışlara karşın ABD vadelileri artıda. Avrupa'da da endekslerin güne alıcılı bir görüntüyle başlaması bekleniyor. ABD ve Avrupa vadelilerindeki görüntüye bağlı olarak BIST100 de güne yükselişle başlayabilir. Geçen hafta BIST100'de kırılamayan 8.500 seviyesinin altında yüksek sayılabilecek oynaklık gözlenmişti. Endeks haftalık bazda da %4,15 düşüş kaydederken, pozitif tarafta kapatan sektör gözlenmedi. Tepede yüksek oynaklık ve satışların genele yayılması düzeltme isteğine işaret ederken, bilanço beklentileri de diğer yandan fiyatlanmaya başlanabilir. Bankacılık, Havacılık, Çimento, Gıda - Perakendeleri, Otomotiv, Petro  - Kimya iyi sonuçlar beklenen sektörler olarak öne çıkıyor. Yurtiçinde bu hafta veri gündemi sakinken, yurtdışında da ABD'de finansallar ve perakende satışlar verisi öne çıkıyor. 1 Kasım'daki Fed kararı öncesinde bu hafta Fed üyeleri ve Powell'ın konuşması önemli olabilir.
 

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, ekim ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 68,1'den 63 seviyesine gerileyerek beklentilerin (67) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, ekim ayında cari koşullar alt endeksi 71,4'ten 66,7'ye gerilerken, beklentiler alt endeksi ise 66'dan 60,7'ye geriledi ve böylece beş ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri %3,2'den %3,8 seviyesine yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,8'den %3 seviyesine hafif yükseldi.
 
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, aylık bazda temmuz ayında %1,3 oranında düşüşün ardından ağustos ayında %0,6 oranında artışla beklentilerin (%0,1 artış) üzerinde artış sergileyerek kısmi toparlandı, yıllık bazda ise düşüş hızı %2,2'den %5,1 seviyesine gelmekle birlikte son altı ayda düşüşünü sürdürdü. 

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, 

  • ABD tarafında, başta perşembe günü Fed Başkanı Powell'ın konuşması olmak üzere hafta boyunca Fed üyelerinin gerçekleştirecekleri konuşmalar Fed'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek. Diğer yandan, çarşamba günü Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek. Öte yandan, üretimin seyrine ilişkin olarak eylül ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri yarın takip edilecek. Ayrıca imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi ekim ayı verisi bugün izlenecek. Bunun yanında, iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar eylül ayı verisi yarın açıklanacak. Ayrıca, konut piyasası verilerinden, çarşamba günü eylül ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri ve perşembe günü ise eylül ayı ikinci el konut satışları verisi izlenecek. Diğer yandan, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. 
  • Avrupa tarafında ise, yarın Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan ekim ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Ayrıca ECB'nin ve BoE'nin para politikalarına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde eylül ayı nihai TÜFE verileri ve İngiltere'de eylül ayı TÜFE verileri çarşamba günü takip edilecek. Cuma günü öte yandan Almanya'da eylül ayı ÜFE verisi izlenecek. 
  • Asya tarafında ise, Çin'de bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri çarşamba günü takip edilecek. Çin ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde büyüme hızı, küresel ekonomideki yavaşlamanın yanında, ülkede iç talebin zayıflaması ve gayrimenkul sektöründeki sorunların etkisiyle çeyreklik bazda %2,2'den %0,8 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise büyüme hızı %6,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (%7,1) altında kalmıştı. Çin hükümeti, bu yıl için %5 civarında büyüme hedeflerken, piyasa oyuncuları, Çin ekonomisinin daha fazla teşvike ihtiyacı olduğunu değerlendiriyor. Üçüncü çeyrekte ise, Çin ekonomisinin büyüme hızının çeyreklik bazda %0,8'den %1 seviyesine hafif yükselmesi ve yıllık bazda ise büyüme hızının %6,3'ten %4,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Ayrıca Çin'de ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin bilgi verecek olan eylül ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri çarşamba günü açıklanacak. Çin yönetiminin, faiz indirimlerinin yanında, iç tüketimi artırmak amacıyla uygulamaya aldığı teşvik paketleri ve özel sektör şirketlerine yönelik desteklerinin etkisiyle Çin'de ağustos ayında yıllık bazda sanayi üretiminin artış hızı %3,7'den %4,5 seviyesine yükselerek nisandan bu yana en güçlü seviyede gerçekleşmişti (beklenti: %3,9 idi), iç talebin göstergesi olan perakende satışların artış hızı ise %2,5'ten %4,6 seviyesine yükselmişti ve böylece mayıstan bu yana en güçlü seviyede kaydedilmişti (beklenti: %3 idi), buna karşın sabit sermaye yatırımlarının artış hızı ise %3,4'ten %3,2 seviyesine beklentilerin (%3,3) üzerinde yavaşlama kaydetmişti. İşsizlik oranı ise %5,3'ten %5,2 seviyesine gerilemişti. Cuma günü düğer yandan, Çin Merkez Bankası'nın faiz kararı bulunmakta. Banka, geçen ayki toplantısında kısa vadeli krediler için gösterge olan 1 yıllık kredi temel faiz oranını (1 yıllık LPR) %3,45 seviyesinde ve konut kredisi gibi uzun vadeli krediler için gösterge olan 5 yıllık kredi temel faiz oranını (5 yıllık LPR) da %4,20 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece önceki faiz indirimlerinin ve diğer desteklerinin etkilerini gözlemlemeyi tercih etmişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında da faizleri sabit tutması bekleniyor. Ayrıca perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası'nın toplantısı takip edilecek. Banka ağustos ayındaki son toplantısında politika faiz oranını %3,50 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece yıl başından bu yana değiştirmemişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında da politika faizini sabit tutması beklenmekte.

Yurt içinde ise, bugün ağustos ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri, eylül ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi, konut satışları ve tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verileri, yarın ağustos ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri ve konut fiyat endeksi verisi, çarşamba günü ağustos ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri ve cuma günü ise ağustos ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ve eylül ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi takip edilecek. Cuma günü ayrıca TCMB tarafından ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.

  • Toplam konut satışları, aylık bazda temmuzda %31 oranında artışın ardından ağustosta %11,4 oranında artışla yükselişini ikinci aya taşımıştı ve 122.091 adet seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında yıllık bazda ağustosta %1,1 oranında sınırlı düşüş kaydetmişti. Öte yandan, ağustos ayı konut satışları verisi, tarihsel olarak ağustos ayları ortalamasının (118.851 adet) üzerinde gerçekleşmişti. Bunun yanında, yabancılara yapılan konut satışları ise aylık bazda temmuzda %6,7 oranında artışın ardından ağustosta %9,2 oranında artış kaydederek son iki ayda yükseliş sergilemişti ve 3.058 adet seviyesinde gerçekleşmişti, yıllık bazda ise düşüş hızı %28,9'dan %42 seviyesine yükselmekle birlikte son 14 ayda gerilemeyi sürdürmüştü.
  • Temmuz ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %4,90'dan %7,33 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %96'dan %94,7 seviyesine gerilemişti ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü ve Şubat 2022'den bu yana ilk kez yıllık artış hızı son iki ayda çift haneli seviyelerde seyretmişti. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %31 artmıştı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ağustos ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisine göre, bütçe ağustos ayında aylık bazda bütçe gelirlerinin %21,7 oranındaki artışla 614 milyar TL'ye yükselmesi ve bütçe giderlerinin aylık %23,4 artışla 562,7 milyar TL'ye yükselmesiyle aylık 51,3 milyar TL fazla vermişti, temmuzda da 48,6 milyar TL fazla verilmişti, böylece son iki ayda fazla verilmişti. Bütçe aylık bazda haziranda ise 219,6 milyar TL ile rekor seviyede açık kaydetmişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, ağustosta 606,9 milyar TL'den 559,2 milyar TL'ye gerilerken, bütçe açığı/GSYH oranı da %3,2 seviyesinden %2,9'a gerilemişti. (GSYH için 2023 yılı 2. çeyrek kümülatif verileri baz alındı).
  • Net uluslararası yatırım pozisyonu açığı haziran ayının sonundaki -262,3 milyar USD'den 27,9 milyar USD'lik artışla temmuz ayının sonu itibarıyla -290,2 milyar USD seviyesine yükselmişti, uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranı ise -%25,7 seviyesinden -%28,4 seviyesine gelmişti. 


ŞİRKET HABERLERİ
 

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından, hisselerinin tamamına sahip olduğu Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 120mn TL olan esas sermayesinin; 220mn TL'lik kısmının Şirket'in Alarko Tarım'dan olan nakit alacağından, 350mn TL'lik kısmının Şirket'in Alarko Tarım'a tahsis ettiği nakdi sermaye avansından ve 160mn TL'lik kısmının nakden karşılanmak üzere, 730mn TL artırılarak, 850mn TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir.

Ayrıca Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından; ana faaliyet konusu tarım ve seracılık olan Alziraat Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 777.118,64 TL nominal değerli 77.711.864 adet hissesinin tamamı (%100) 69,4mn TL bedelle devralınmıştır. Söz konusu şirketin mülkiyetinde toplamda yaklaşık 154.000m² tarla vasıflı jeotermal sera yapımına uygun taşınmaz bulunduğu açıklanmıştır.

Ek olarak, Alhan Holding A.Ş. sahip olduğu 2,2mn TL'lik nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 435mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %0,5'ini oluşturuyor.

Turkcell (TCELL, Nötr): Yönetim Kurulu, %100 bağlı ortaklığı Turkcell Finansman A.Ş.'nin, 1 milyar TL nominal tutarı aşmayacak şekilde, vadesi en fazla 1 yıl olmak üzere değişik vadelerde, TL cinsinden, yurt içinde, bir veya birden çok seferde, halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara ve/veya tahsisli olarak satılmak üzere borçlanma aracı ihraç etmesine, 100% bağlı ortaklığı Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde; Türkiye'de yerleşik bir varlık kiralama şirketi aracılığıyla 3 milyar TL'ye kadar nominal değerde, 12 aya kadar vadelerle, yurt içinde, bir veya birden fazla seferde, halka arz edilmeksizin tahsisli ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları (sukuk) ihraç edilmesine, karar vermiştir. İlgili ihraçlar SPK'nın onayına tabidir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka Yönetim Kurulunun Kararıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan "Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber" kapsamında özellikli çalışanlara yapılacak değişken ödemelere ilişkin olarak 13 Ekim 2023 tarihinde 17,31 TL ortalama fiyattan toplam 40.002 adet Banka hisse senedi geri alımı yapılmıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka 2 farklı yatırımcı ile 5 yıl vadeli toplam 175mn USD tutarında havale akımlarına dayalı gelecekteki nakit akışı işlemi (future flow) gerçekleştirmiştir.

YEO Teknoloji (YEOTK, Sınırlı Negatif): 12/10/2023 tarihinde Yeo Teknoloji Enerji ve Endüstri payları ile ilgili olarak 250 - 276,90 TL fiyat aralığından 192bin TL toplam nominal tutarlı satış işlemi bazı ortaklar (Tolunay Yıldız, Orhan Yıldız, Özbey Yıldız, Barış Esen, Yasin Düven, Sinan Karahan ve Caner Karataş) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirket sermayesindeki paylar %6,37'ye düşmüştür.

Söz konusu ortakların yurt içi kurumsal ve bireysel yatırımcılara yapmış oldukları pay satış işlemlerinden elde ettikleri gelirlerden, şirketin büyüme planları çerçevesinde daralan kredi piyasası sebebi ile gerek yatırımların gerekse büyüme planlarında bir aksama olmaması adına iştiraklerin sermaye ihtiyacı ve yatırım projelerinde finansman ihtiyacı olması durumunda özkaynak desteği sağlanması amacıyla faizsiz olarak borç verilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ
 

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan "Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, depolamalı elektrik üretim tesislerine ilişkin ön lisans başvuruları geçici olarak alınmayacak.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 2023 yılını takip eden 5 yıl ve takip eden 10 yıl için sistemlerine bağlanabilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerini 1 Nisan 2024'e kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK'ye bildirecek ve internet sitesinde yayımlayacak. (Kaynak: BloombergHT)
 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirket'in 2023 Eylül ayındaki brüt prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %49,2 oranında artarak 3.464mn TL'ye yükselmiştir. Eylül ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in Ocak - Eylül dönemi brüt prim üretimi ise yıllık %84,3 oranında artarak 28.492mn TL'ye yükselmiştir.

Bilici Yatırım (BLCYT): 05.12.2022 tarihinde açıklanan Adana OSB'de yer alan yeni tesisin çatısı üzerinde yapımı devam eden Güneş enerjisinden elektik (GES) üretim tesisinin montajı tamamlanmış olup cuma günü itibariyle devreye alınacaktır. Tesisin toplam maliyeti 1,1mn USD olup, yıllık yaklaşık olarak 2,8mn Kwh elektrik üretimi yapacak olup. Şirketin elektrik tüketiminde yıllık bazda %15-%20 tasarruf sağlayacaktır. Bu tesisin montajının tamamlanması ile şirketin GES toplam gücü 6.780 kwe olup yıllık bazda 7,7mn kwh elektrik üretecektir. Bu üretim şirketin toplam tüketiminin %85-%90 karşılayacaktır.

Europap Tezol Kağıt (TEZOL): Şirket'in bitmiş ürün üretim kapasitesini artırmak üzere, 3mn EUR tutarında yeni bir bitmiş ürün üretim hattı için sipariş sözleşmesi imzalanmıştır.

Forte Bilgi İletişim (FORTE): Şirket, öz kaynakları kullanılarak yatırım yapmak amacıyla Düzce'de, 484,70m2 tarla ve 11.364,41m2 arsayı toplam 40mn TL bedelle almıştır.

Goodyear (GOODY): Şirket, küresel gelişmelerin olası etkileri göz önünde bulundurularak Adapazarı fabrikası için mevcut 6 gün çalışma programının Aralık ayı sonuna kadar sürdürülmesine karar verilmiştir.

Öte yandan, İzmit fabrikasında 29.11.2023 - 16.12.2023 tarihleri arasında envanter ayarlaması amacıyla üretime ara verilmesine karar verilmiştir.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket'in Bağlı Ortaklarından Ral Enerji A.Ş. ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES-4) kapsamında G4-Viranşehir-9 GES'in iletim sistemine irtibatını teminen gerekli tesis yatırımlarını içeren bağlantı anlaşması imzalanmıştır.

Ek olarak Viranşehir-4 ve Viranşehir-9 GES projelerinin iletim sistemine irtibatını teminen gerekli tesis yatırımlarını içeren Bağlantı Anlaşması, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.

Turcas (TRCAS): %30 oranındaki iştiraki RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş., sahibi ve işletmecisi olduğu Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali sahasında 20 MW'a kadar hibrit güneş enerjisi santrali yatırımı için ön fizibilite çalışması yapma kararı almıştır. İlgili iş geliştirme çalışmaları ile birlikte resmi kurumlar nezdinde izin süreçlerinin yürütülmesi hedeflenmektedir. Söz konusu yatırım için fizibilite çalışması sonucuna bağlı olarak alınabilecek nihai yatırım kararı ayrıca paylaşılacaktır.

Ek olarak, %30 oranındaki iştiraki RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş.'nin ("RTG") Yönetim Kurulu, 2022 yılı mali tablolarındaki net dönem kârından karşılanacak şekilde 337,7mn TL tutarında kâr payı dağıtma teklifinin 10.11.2023 tarihinde gerçekleşecek RTG Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar vermiştir. (Turcas payı net olarak 101,3mn TL)

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi (PPD Test Tüberkülin) 950.000 Doz 11,9mn TL + KDV tutarla şirket tarafından kazanılmıştır.
 

FAİZ PİYASALARI


Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %30 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 1 milyar TL'lik (%30'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda faizlerde kısa vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı