Namık Kemal Caddesi üzerinde düzenlenen temel atma töreni; CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve eski Avcılar Belediye Başkanı Yüksel Çengel’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. Törende, sırasıyla; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay, Hançerli ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

“Bir caminin yapılması engelleniyor”

Avcılar’da, İstanbul Üniversitesi’ndeki eğitim ve spor hayatının bir bölümünün geçtiğini aktaran İmamoğlu, “Burada okurken, ister istemez burasıyla, Avcılar'la bağlarımız oluyor. Örneğin; buradaki henüz stat olmadan, toprak haliyle, o toprak sahada, öylesine gelip top peşinde koşmak değil, resmi maçlar oynamış bir kardeşiniz, hemşehrinizim. Az önce belediye başkanımızın üzerine basa basa anlattığı buradaki caminin de cemaatiyim. Dolayısıyla süreci iyi anlamak lazım. Bir caminin yapılması engelleniyor. Yazıklar olsun. Defalarca içinde bulunduğum bu cami, yıllar önce yapılmış ama ne yazık ki depreme dayanıksız olduğu için Silivri'deki sallantıdan sonra yıkılması öngörülmüş. O günden itibaren süreci devam ettiriyoruz.” dedi.

“O koltuklarda siyaset yapmayın”

İmamoğlu, “Mesele üzüm yemek değil, mesele bağcıyı dövmek” diyerek, şunları kaydetti:

“Ben bu aklı tanıyorum. Ben bu aklı biliyorum. Ne biliyor musunuz? Dertleri, ‘Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanı buraya cami yapmasın.’ Derdi bu. Evet, ben bu müftü aklını tanıyorum. Beylikdüzü Belediye Başkanımız burada. Bize Beylikdüzü'nde cami yaptırmadılar. Zorla yaptık. Ben kaçak cami yaptım biliyor musunuz? Mecburen kaçak cami yaptım. Bunu hatırlatıyorum, mecbur. Daha ileri gideyim mi? Camiye imam vermedi aynı müftü. Karadeniz fıkrası gibi değil mi? Dedim ki, ‘Vermesinler. Gider imamlık yaparız. Yapacak bir şey yok.’ Ayıptır, günahtır; yapmayın. O koltuklarda siyaset yapmayın.”

“Bu yanlışları anlatacağız”

Kendisine “Bu kadar niye anlattın” diye sorulabileceğini belirten İmamoğlu, “Evet, anlatacağız kardeşim. Öyle kolay değil işte meydan yapmak veya hayatı değiştirmek. Bu yanlışları anlatacağız. Ama aynı zamanda da arkamıza yaslanıp, işimizi nasıl güzel yaptığımızı da anlatacağız. İstanbul'da hayatı değiştiren meydanlar, küçücük bir yer bile görsek işgal altında. Sarıyer Meclis üyemizi görünce hatırladım; Emirgan'da küçücük bir yer, işgal edilmiş yıllarca. Şimdi Boğaz’ı ferah bir şekilde, püfür püfür esen bir yerde izlediğiniz küçücük bir meydan. Gidin Beyazıt Meydanı’nı görün. Birkaç ay sonra Eminönü Meydanı’nı göreceksiniz. Bayılacaksınız.” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, yola, “Gelmiş geçmiş en çalışkan belediye başkanı olmak” iddiasıyla çıktığını hatırlatarak, “İddialı insan iyidir. Şimdi burada üç belediye başkanımız var. Her birisi de gayet çalışkan. ‘En çalışkan ben olacağım’ diye kendi aralarında yarışsa, gurur duyarız değil mi? Ne güzel bir yarış. Gidip de ‘Senin ayağına çelme takacağım ya da seni geri çekeceğim’ demiyor. Siyasette bu yapılır mı? Yapılmaz. Yapılmaması lazım. Geri çekeceğim. Kötü söz kullanacağım. Yapılmaması lazım. Koşan adamın önündeki taşları temizlemek lazım, öyle değil mi? O bakımdan, ‘En başarılı olacağım’ demek bir iddiadır. Evet, en başaralı belediye başkanı olacağım, en demokrat belediye başkanı olacağım.’ Bunu kiminle yapacağım? Bu şehrin 16 milyon insanıyla yapacağız. Allah'ın izniyle başaracağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından butonlara basıldı ve Avcılar’ın çehresini değiştirecek projenin temeli atıldı. Avcılar’a kazandırılacak 475 araç kapasiteli zemin altı otopark; 3 bodrum 1 zemin ve 1 normal kattan oluşuyor. Proje kapsamında, 385 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, kütüphane ve Beltur Kafe yer alacak. Zemin altı otopark üzerine inşa edilecek 7 bin metrekarelik meydanda, sosyal ve kültürel aktivitelere imkan sunan 330 kişilik açık hava sahnesi planlanıyor. 

Hibya Haber Ajansı