Kuşak ve Yol Girişimi, son 10 yılda küresel bilimsel inovasyon açısından katalizör rolü oynadı ve çok sayıda patent başvurusu, laboratuvar ve teşvik edilmiş yetenek ile küresel bilimsel iş birliğine yönelik arayış içinde olanlar için yol gösterici oldu.

17 - 18 Ekim tarihlerinde Beijing’de yapılacak olan “Uluslararası İşbirliği İçin Üçüncü Kuşak ve Yol Forumu”, Kuşak ve Yol girişiminin lanse edilişinin 10’uncu yılında katılımcı ülkelerin hem ekonomik ilişkilerinin hem de bilim ve teknoloji işbirliğinin desteklenmesine yol açtı. Çin bilim ve teknoloji iş birliği alanında sayısı 80’i aşkın Kuşak ve Yol katılımcısı ülke ile hükümetler arası anlaşma imzaladı ve 50’den fazla ülke ve uluslararası organizasyon ile fikri mülkiyet işbirliği ilişkisi kurdu. 

2013 ila 2022 yılları arasında 67 bin patent dosyası, bu dönemde yıllık yüzde 26’lık bir artış göstererek, Çin tarafından Kuşak ve Yol ülkelerinde kayda geçti. Öte yandan patent başvuruları, “fikri mülkiyet” yoğunluklu telekomünikasyon imalat endüstrisi, elektronik, yazılım  ve bilişim teknolojisi hizmetlerine odaklı oldu. 67 bin patent içinde en yüksek sayıda başvuru, toplamın üçte biri kadarı ile telekomünikasyon alanında oldu.

Çinli şirketler teknolojik avantajlarını Kuşak ve Yol iş birliğinin lehine kullandı. Bu 10 yıl zarfında patent başvurusunda bulunan Çin şirketlerinin sayısı 430’dan 2 bin 429'a çıktı. Bu sürede Çin, 40 adet Kuşak ve Yol ülkesi ile birlikte 53 ortak laboratuvar kurdu. Bunlar tarım, sağlık, çevre konularında gerçekleşti. Öte yandan, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Dairesi Genel Müdürü Dai Gang, dokuz Girişim ülkesi ile bilim-teknoloji parkları oluşturulduğunu ve ayrıca Çin’in katılımcı ülkelerden 15 bini aşkın sayıda araştırmacı yetiştirdiğini açıkladı.

Hibya Haber Ajansı