Yurtiçinde Borsa İstanbul'da satış baskısı dün de devam etti. Görece zayıf hacimli (102,1 milyar TL) BIST100 gün içinde 7.971 seviyesine kadar yükseliş kaydetse de bu seviyelerde tutunamadı ve kapanışı 7.769'dan (%-0,9) gerçekleştirdi. 65 hisse günü ekside tamamlarken, TUPRS, THYAO ve EREGL'deki satışlar endeksi en fazla aşağı çeken hisseler arasında ilk 3'te yer aldı. ABD tarafında ise dün Fed başkanı Powell'ın açıklamaları izlendi. Faiz artırımlarının son bulabileceği beklentisinin tersine Amerikan ekonomisinin gücü ve sıkı işgücü piyasalarının Fed'in daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirebileceğini açıkladı. Powell aynı zamanda daha önce Fed üyelerine benzer açıklamalarda bulunarak, tahvil getirilierindeki artışın faiz artışına duyulan ihtiyacı azaltabileceğini de belirtti. Bu ortamda, cuma günü %4,60'larda olan 10 yıllık tahvil faizi, son 4 günde, 40 baz puan arttı ve dün %5,0 seviyesini test etti. Ons altında değer kazanmaya devam etti, dün Temmuz sonundan beri en yüksek seviye olan 1.978 gündeme geldi. Amerikan endeksleri de %0,7-1,0 arasında düşüşlerle günü tamamladı. Avrupa'da borsalar kırmızı taraftaydı, Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 geri çekildi. Faizlerdeki yükseliş dışında jeopolitik tarafta artan riskler risk iştahını baskılayan önemli bir etmen oldu.  Bu sabaha baktığımızda, Asya'da da negatif bir görüntü var, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki gerileme %0,5 civarında. ABD ve Avrupa vadelileri de satıcılı. Son 2 günlük satışın ardından BIST100'de satışın haftanın son işlem gününde de devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün ABD'de FOMC üyelerinden Harker ve Mester'in konuşmaları takip edilebilir. Avrupa'da ise ECB'den McCaul'un konuşması ve Almanya'da ÜFE izlenebilir. Yurtiçinde ise TCMB piyasa katılımcıları anketini açıklayacak. Bugün seans kapanışından sonra Arçelik finansal sonuçlarını yayımlayacak.
 



 

MAKROEKONOMİ

ABD'de ekim ayına ilişkin Philadelphia Fed imalat sanayi endeksi, -13,5'ten -9 seviyesine toparlanmakla birlikte, beklentilerin (-7) altında kaldı ve daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü. Gelecek altı aylık döneme ilişkin firmaların genel aktivite beklenti endeksi ise ekim ayında 11,1'den 9,2'ye geriledi ve kısmi yavaşlamaya işaret etti.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 14 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 211 bin kişi seviyesinden 198 bin kişi seviyesine geriledi ve böylece ocak ayından bu yana en düşük seviyelerinde gerçekleşti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Bunun yanında, ABD'de konut piyasası verilerinden, eylül ayı ikinci el konut satışları, aylık %2 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı ve Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Özellikle, ABD'de Fed'în faiz artışlarının ardından yükselen mortgage faiz oranları ve düşük seviyedeki konut soku, konut talebini olumsuz yönde etkilemekte.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlandı.

  • Yurt içi yerleşiklerin DTH'ı, arındırılmamış verilere göre, önceki son altı haftada toplam 6,9 milyar USD'lik azalışın ardından 13 Ekim haftasında 1,53 milyar USD'lik artış (gerçek kişilerde 0,74 milyar USD artış ve tüzel kişilerde 0,79 milyar USD artış) sergiledi. Bu kapsamda, yurt içi yerleşiklerin DTH'ı, 173,2 milyar USD seviyesinde (gerçek kişiler 101,4 milyar USD ve tüzel kişiler 71,8 milyar USD) kaydedildi.
  • Ayrıca BDDK tarafından yayınlanan verilere göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar 6 Ekim haftasındaki 3,229 trilyon TL'den 73 milyar TL'lik azalışla 13 Ekim itibarıyla 3,156 trilyon TL'ye geriledi ve böylece son sekiz haftada toplam 252 milyar TL'lik azalış gerçekleşti.
  • Sermaye hareketlerine bakıldığındayabancı yatırımcılar, hisse senedi tarafında 13 Ekim haftasında 13 milyon USD'lik satışlarıyla birlikte son üç haftada toplam 349 milyon USD'lik satış gerçekleştirdiler.
  • Yabancıların hisse senedi piyasasındaki payı ise, bir önceki haftaya göre 0,2 puanlık artışla %35,4 seviyesinde gerçekleşti.
  • Yabancılar, repo hariç DİBS tarafında ise 13 Ekim haftasında 1 milyon USD'lik satışta bulundular ve böylece son iki haftaki toplam satışları 37 milyon USD'ye ulaştı.
  • Yabancıların DİBS'teki (repo hariç) payı 13 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 0,01 puanlık düşüşle %0,78 seviyesinde gerçekleşti.
  • TCMB'nin toplam rezervleri, 13 Ekim haftasında 1,6 milyar USD'lik artışla 124,5 milyar USD seviyesine yükseldi. Detaylara bakıldığında, altın rezervleri ilgili haftada 1,5 milyar USD artışla 41,2 milyar USD seviyesine yükselirken, döviz rezervleri ise 0,1 milyar USD artışla 83,3 milyar USD seviyesine yükseldi.
  • Net rezervi ise 13 Ekim haftasında 1,3 milyar USD'lik artışla 22,1 milyar USD seviyesine yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
Almanya'da eylül ayı ÜFE verisi TSİ 09'da izlenecek. Almanya'da ÜFE, aylık bazda üç aylık düşüşün ardından ağustos ayında %0,3 artışla beklentilerin (%0,1 artış) üzerinde artış sergilerken, yıllık bazda ise ağustosta düşüş hızı %6'dan %12,6 seviyesine gelerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Eylül ayında ise ÜFE'nin aylık bazda %0,4 artış sergilemesi ve yıllık bazda ise düşüş hızının %12,6'dan %14,1 seviyesine gelmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ağustos ayı tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlanacak. Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından eylül ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayınlanacak. 

Diğer yandan, TCMB tarafından ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi TSİ 10'da yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Borusan Mannesman (BRSAN): Şirket sermayesinin %73,48'ini temsil eden payların sahibi olan Borusan Mannesmann Boru Yatırım Holding A.Ş. ("BMBYH") tarafından şirkete gönderilen bildirimlere istinaden, BMBYH'nin toplam sermayesinin %23'üne karşılık gelen ve Salzgitter Mannesmann GmbH'nin sahibi olduğu 2,3mn TL nominal değerli 230mn adet payın Borusan Holding tarafından satın alınmasına yönelik planlanan işlem ("İşlem"), İşlem'in tamamlanması halinde Borusan grubu şirketlerinin BMBYH sermayesindeki toplam pay sahipliği oranının %77'den %100'e yükseleceği ve halihazırda Borusan grubunda olan şirketin yönetim kontrolünde değişiklik meydana gelmeyeceği ve İşlem'in tamamlanması için beklenen şartlar hakkındaki çeşitli gelişmeler kamuoyuna duyurulmuştu. Şirket tarafından yapılan başvuru üzerine, esas sözleşme tadiline ilişkin izin talep Ticaret Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş ve İtalya doğrudan yabancı yatırımlar otoritesi tarafından İşlem'e şartsız izin verildiği BMBYH tarafından ekli yazı ile Şirkete bildirilmiştir.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Financial Services (S&P) tarafından Türkiye ülke görünümünün durağan olarak revize edilmesini takiben Şirket'in uzun vadeli kredi notu "B+" ve kısa vadeli kredi notu "B" olarak teyit edilmiş, görünümü ise durağan olarak revize edilmiştir.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): 19.10.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 55,55 TL - 56,20 TL (ağırlıklı ortalama 55,83 TL) fiyat aralığından toplam 1,2mn TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 19.10.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 4,2mn TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,2058'e ulaşmıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında 19 Ekim 2023 tarihinde 50,55 TL- 51,70 TL fiyat aralığından (ortalama 51,18 TL) 660bin adet pay geri alınmış ve Şirketin sahip olduğu SISE payları 47mn adede ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,54)

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): Şirket'in maliki olduğu; İstanbul Beşiktaş'ta Şirkete ait taşınmazların, Tekfen Tower'da şirkete ait bağımsız bölümler ile Akmerkez'de şirket mülkiyetinde bulunan 2 bağımsız bölümün "iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmen bölünme" yöntemi ile Şirketin %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir anonim şirkete devredilmesine karar verilmiştir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Şirket'in 2023 Eylül ayındaki toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %288 oranında artarak 5.158mn TL'ye yükselmiştir. Eylül ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in Ocak - Eylül dönemi toplam prim üretimi ise yıllık %140 oranında artarak 38.697mn TL'ye yükselmiştir.

 

 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE): 
Şirket'in 3Ç2023'deki net dönem karı 3.611mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1.285mn TL idi. Şirketin operasyonel giderleri 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 45mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket, finansal yatırımların gerçeğe uygun değer artışı kaynaklı 3.802mn TL diğer faaliyet geliri yazmıştır. Finansman giderleri ise 218mn TL'yi göstermiştir.

3. çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2023 yılı Ocak - Eylül net dönem zararı 594mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 1.045mn TL net dönem kar kaydetmişti.

CW Enerji (CWENE): Şirketin, fotovoltaik enerji üretim sektöründe fotovoltaik güneş paneli üretimi-satışı başta olmak üzere; anahtar teslim güneş enerjisi sistemleri kurulumu, tasarım, mühendislik ve bakım hizmetleri, güneş enerjisi sistemleri ekipmanları tedarik ve satışı, güneşten enerji üretimi vb. amaçlarla faaliyet gösterecek CW Energy USA, Inc. unvanlı, yeni şirket kurulmasına ve yeni kurulacak şirketin sermayesine %100 oranında sermaye payı ile iştirak edilerek tüzel kişi ortak olunmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda şirket kuruluşu için gerekli işlemler başlatılmıştır.

Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirketin 3Ç2023'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,2 oranında artarak 104,6mn TL'ye yükselmiştir. 3.çeyrek karıyla birlikte Ebebek'in 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 2022'nin aynı dönemine göre %124,1 artışla 193mn TL'ye ulaşmıştır. Şirketin satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %91,8 oranında artarak 2.484mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise %79,9 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %112,4 oranında artarak 1.006mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da yıllık 3,9 puan artarak %40,5'e yükselmiştir. Ebebek'in operasyonel giderleri ise aynı dönemde %106,4 oranında artmış ve 587,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 187,1mn TL net gider kaydedilmiştir. Bununla birlikte faaliyet karı %71,1 artışla 231,7mn TL olmuştur. 3. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 15,6mn TL net gelir kaydedilmiştir. Finansman öncesi faaliyet karı %82,6 artışla 247,3mn TL olarak gerçeklemiştir. Finansman tarafında 108,7mn TL'lik net gider kaydedilmiştir. 37mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı %47,2 oranında artışla 104,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı ise geçen seneye göre 1,3 puan azalışla (çoğunlukla operasyonal giderlerin görece yüksek artışına bağlı olarak) %4,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Hat-San Gemi (HATSN): Şirket, Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Yerlerine İlişkin Raporda belirtilmiş olan yüzer havuz projesinde kullanmak üzere, Yurt dışında yerleşik özel bir firma ile 6,3mn USD (yaklaşık 174,8mn TL) tutarında çeşitli malzeme tedariği için sözleşme imzalamıştır.

Pera GYO (PEGYO): GYO'dan Yatırım Holding'e dönüşüm amacıyla SPK'ya 11.10.2023 tarihinde yapılan başvuruya istinaden 18.10.2023 tarihinde şirkete ulaşan SPK yazısı ile; eksik evraklar nedeni ile başvurunun işlemden kaldırıldığı, evrakların tamamlanıp yeniden hazırlanarak tekrardan başvuru yapılması gerektiği bildirilmiştir. Bu kapsamda GYO'dan Yatırım Holdinge dönüşüm süreci devam etmekte olup ilerleyen zamanda süreçte yaşanacak gelişmeler konusunda kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

Sun Tekstil (SUNTK): Sun Tekstil, JCR Eurasia tarafından değerlendirilmiştir. Buna göre; Sun Tekstil'in Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu "AA (tr)" seviyesinden "AA- (tr)" seviyesine revize edilmiştir. Görünümler ise "Stabil" olarak belirlemiştir.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket'in varlık ve yükümlülüklerinin bir bölümünün, %100 iştirak edeceği yeni kurulacak iki şirkete, bölünme yoluyla devredileceği, Şirket'in yeni kurulacak şirketlerin paylarının %100'üne iştirak edecek olması ve tek pay sahibi olması nedeniyle bölünme işleminin kolaylaştırılmış usulde yapılacağı; kısmi bölünme işleminin Şirket'in 30.06.2023 tarihli olarak hazırlanmış finansal tabloları esas alınarak gerçekleştirileceği açıklanmıştır.

Kısmi bölünme ile Şirket'in Tekirdağ'da bulunan 4 gayrimenkulü yeni kurulacak olan Ulusoy Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete devredilecektir. Yeni kurulacak şirketin paylarının tamamı Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne ait olacaktır. Yeni kurulacak şirketin Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nden bölünmesiyle Şirket'in esas sözleşmesindeki ana faaliyet konularına yoğunlaşması amacıyla gayrimenkul portföyünün bir kısmı Ulusoy Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret A.Ş'ne devredilecektir.

Yine aynı şekilde; Kısmi bölünme ile Şirket'in Yozgat'ta bulunan 1 gayrimenkulü ve aktifinde kayıtlı maddi ve maddi olmayan duran varlıkları yeni kurulacak olan Ulusoy Varlık ve Endüstriyel Gayrimenkul Yatırımları Ticaret A.Ş. isimli şirkete devredilecektir. Yeni kurulacak şirketin paylarının tamamı Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne ait olacaktır. Şirket'in esas sözleşmesindeki ana faaliyet konularına yoğunlaşması amacıyla gayrimenkul portföyünün bir kısmının gayrimenkul portföyünün işletilmesi ve sair yöntemlerle değerlendirilmesi amacıyla Ulusoy Varlık ve Endüstriyel Gayrimenkul Yatırımları Ticaret A.Ş.'ne devredilecektir.


FAİZ PİYASALARI


Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %30 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL'lik (%30'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta 55 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü. 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı