Antik Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kalesi Sokak Sağlıklaştırma şantiyeleri farklı üniversitelerin akademik çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen gezilerde, öğrenci ve öğretim görevlileri alan hakkında rehberler tarafından bilgilendiriliyor.

Başkent’in tarihi miraslarına üniversitelerden ilgi

Başkent’in tarihi mekanlarına ülke genelindeki üniversitelerin yoğun ilgi gösterdiğini ve akademik çalışmalara ev sahipliği yaptığını söyleyen, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş sözlerine şöyle devam etti:

“Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde Hollanda Araştırma Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliğiyle bir eğitim programı yapıldı. Eğitim kapsamında Arkeolojik Miras ve Yaşanılabilir Kentler Konusu işlendi. Bizi mutlu eden şu; özellikle Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde yaşayan uygarlıklara ait izleri bir yandan restore edip gelecek nesillere aktarırken, bir yandan da kültür turizmine katkı sağlaması hedeflenirken, bir yanda da akademik çalışmalara ev sahipliği yapması bizi mutlu ediyor.”

Hollanda Araştırma Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hollanda Kültürel Miras Ajansı, LDE Küresel Miras ve Kalkınma Merkezi iş birliğiyle Hollanda Başkonsolosluğu desteğiyle düzenlenen Kentsel Miras Laboratuvarı ile Arkeolojik Miras ve Yaşanabilir Kentler eğitim programı kapsamında öğrenciler 2 bin yıllık geçmişe sahip Roma Tiyatrosu’nu ve Ankara Kalesi’ni rehberler eşliğinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ABB’ye teşekkür

Başkentli öğrencilerin kent tarihini yakından tanıması için projeler düzenleyen ABB’ye teşekkür eden öğretim üyeleri ve öğrenciler Ankara Kalesi ve Roma Tiyatrosu’na yapılan gezi ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

Çankaya Üniversitesi öğrencisi Ayşenur Ünal: “Hocamızın Kentsel Planlama dersi için Ankara Kalesi ve Roma Tiyatrosunda yapılan yenileme çalışmalarını görmek için geldik.”

Çankaya Üniversitesi öğrencisi Berfin Tan: “Hocamızın eşliğinde eski Ankara’yı daha yakından görmek ve öğrenebilmek için geldik. Ankara Kalesi ve çevresinde yapılan çalışmaları yakından gördük gayet güzel çalışmalar olmuş.”

Hibya Haber Ajansı